Айвар

Беше ми любопитно какво представлява така популярния в Европа айвар и защо там го предпочитат пред нашата лютеница. Попитах 24Kitchen Bulgaria и те ме посъветваха да се обърна към Ненад Великович – един от симпатичните водещи на любимото ми предаване. Направих го и получих бърз отговор с подробни инструкции за приготвянето на айвар. Подобен е на нашата лютеница, но се приготвя само  от печен червен пипер. Бях чела, че е леко лют на вкус и затова добавих и пукани люти чушлета. Стана вкусна и пикантна разядка.

Айвар

Айвар

Продукти:
10 кг червен пипер
5 люти чушлета
олио
сол

Начин на приготвяне:

Избират се прави месести червени чушки. Чушките се изпичат и се оставят в тенджера да престоят покрити 10-20 минути. След това се белят и се почистват от семките. Слагат се в гевгир и се оставят за около 3-4 часа, докато се изцедят. Изцедените чушки се смилат в месомелачка, като се пускат два пъти през ситната решетка.  Лютите чушлета се изпичат на котлон, докато се разпукат. След това се белят, смилат се и се смесват с пипера.

В дълбок съд се слага олио, да покрие дъното, добавя се смления пипер и започва бъркането му на средна температура за 40-60 минути. Посолява се на вкус. За 10 кг пипер, са необходими 1-2 с.л. сол. Посолете с 1 с.л. и ако прецените, че има нужда от още, добавете още една лъжица.

Готовият айвар се сипва горещ в бурканчета, които се затварят на момента. Бурканчетата трябва да се заварят. Нареждат се в голяма тенджера, която се пълни с вода, докато бурканчетата се покрият с нея. След като водата заври, варете 15 минути. Оставят се в съда още час и след това се изваждат.

Рецептата, публикувана в 24Kitchen Bulgaria

2 thoughts on “Айвар

    • Здравейте, Рени, със сигурност има различни варианти. Аз пък намерих рецепти, според които айвар се прави от варени, а не от печени зеленчуци – пипер и патладжан. Затова и попитах професионалистите, за да ме насочат. Доверих се на рецептата на Ненад и вкусът ни хареса. Същото е и с видовете лютеница – на нас ни харесва с домати, пипер, патладжан и ябълки, без захар, без моркови. Съгласете се, че в зависимост от продуктите и подправките, които се използват, ще я получите с различен вкус. Ако искате, изпратете ми Вашата рецепта за айвар. Хубава вечер!

Вашият коментар