Боб по северняшки

Разликата между тази и традиционната боб чорба  е, че бобът се сварява предварително, а останалата част от приготвянето на ястието се прави непосредствено преди всяка консумация.

fried_bean

Боб по северняшки

 Продукти:
1-2 глави кромид лук
2-3 моркова
1 червена чушка
боб
доматено пюре
джоджен
целина
2 с.л. червен пипер
сол на вкус
олио

Начин на приготвяне:
Изчистен и измит, бобът се накисва в студена вода за 7-8 часа. Водата, в която е киснал се сменя и бобът се слага да заври. След като заври, първата вода се изсипва, налива се гореща вода и се оставя да ври до готовност.

В тенджера се налива олио и се слагат лук и моркови, нарязани на кубчета. Добавя се и част от водата, в която е врял боба, за да се задушат зеленчуците. Малко след това се добавя и нарязаната на парченца червена чушка и задушаването продължава до омекването им.
Добавят се 2 с.л. с връх червен пипер и се бъркат непрекъснато заедно със зеленчуците около 1 минута. Трябва да се внимава да не прегори червения пипер.
*Този процес замества запържването по класическата рецепта.

В тенджерата се слага боба и се долива водата, в която той е врял. Посолява се на вкус. След завирането, се добавя и доматеното пюре. Оставя се да ври още 10-15 минути на слаб огън и се подправя с джоджен и целина, нарязани на ситно.


3 thoughts on “Боб по северняшки

  1. Щом видях „по северняшки“ не можех да не надникна! :)
    С такава запръжка приготвяме и яхнията, разликата е в гъстотата. Специално за чорбата, вместо доматено пюре и червен пипер ползваме пресни или консервирани домати.
    Разбира се това е един от вариантите за чорба.
    Хубава неделя, Креми!

    • Инче, признавам си, че се затрудних как точно да нарека този вариант на приготвяне на бобената чорба. Яла съм като дете, но никога досега не съм готвила каквото и да е със запръжка от червен пипер. Бяхме на гости и ни предложиха този вариант на ястието и съпругът ми много го хареса. Записах рецептата, а след това намерих в един сайт, че по подобен начин се приготвя запържен боб по северняшки. Затова и му дадох това име – и в двата варианта се сварява боба предварително, а преди консумация се правят останалите приготовления. Хубава вечер ти желая! :)

Вашият коментар