Какао – полезно, ароматно и приятно на вкус

Какао - полезно, ароматно и приятно на вкус

Какао – полезно, ароматно и приятно на вкус

КАКВО Е ХУБАВОТО В КАКАОТО?

Съдържащият се в него алкалоид – теобромин, действа ободряващо, но е с много по-меко действие от друг известен алкалоид – кофеина. Затова какао може да пият и онези, които не бива или не обичат да пият кафе. Теоброминът влияе слабо на нервната система и активно – на сърдечно-съдовата и дихателна системи. Смята се, че всички какаови продукти защитават зъбите от вредното действие на захарта.

Независимо, че какаото е по-калорично от чая или кафето, то не води до напълняване. Просто дори една малка чаша какао предизвиква чувство на ситост и човек не преяжда.

Какаото и шоколадът са полезни и при активна умствена или физическа работа, за мнозина те са прекрасен антидепресант.

Специалистите препоръчват какаото особено на децата. Понеже не всяко дете е в състояние сутрин рано да закуси преди да отиде на училище, една чашка какао му позволява да не усеща глад 2-3 часа – точно до голямото междучасие.

Учените отдавна са установили, че какаото е полезно за здравето. Голяма част от лечебното му действие се дължи на флавоноидите, които се съдържат в него. Най-полезно е да се яде черен шоколад. Млечният шоколад съдържа много по-малко флавоноиди. В белия шоколад тези вещества не се съдържат. Две парчета тъмен шоколад на ден помагат за подобряване на здравето. Черният шоколад е полезен за сърцето. Той подобрява състоянието на сърдечно-съдовата система. Какаото помага още за понижаване на кръвното налягане. Освен за сърцето, какаото е много полезно и за мозъка. То подобрява кръвообръщението в мозъка и затова се препоръчва при заболявания, свързани със слабо кръвообръщение в кръвоносните съдове на главния мозък. В какаото се съдържат много масла и антиоксиданти, които защитават организма от вредното въздействие на свободните радикали.
Някои от веществата, съдържащи се в какаото, действат ободряващо, но действието им не е толкова силно, колкото действието на кафето. Поради тази причина хората, които не пият кафе могат да използват какаото за ободряване. Заради високото съдържание на тонизиращи вещества се препоръчва какаото да се пие сутрин. В какаото се съдържат белтъчини, кофеин, калий, калций, цинк, фосфор, желязо, натрий, както и витамините PP, B1, B2 и B9.
Какаото и шоколада са много полезни при извършване на активна умствена и физическа работа, тъй като дават енергия. Освен всичко това, какаото е и отличен антидепресант. То способства изработването на хормона на щастието – серотонин.

***********************************

Защо шоколадът е полезен?

Основната съставка в шоколада е суровото какао, което е богато на флавоноиди с горчив вкус.
Това са антиоксиданти, за които се смята, че предпазват от редица сериозни заболявания, сред които сърдечно-съдови проблеми, диабет и ракови заболявания. Какаовите флавоноиди намаляват и нивото на лошия холестерол. А мазнините в ароматните зърна са предимно полезни – подобни са на тези в зехтина.
Повишеното съдържание на магнезий в какаото е допълнителен бонус, който има отношение към добрия мускулен тонус и красивия външен вид.

Защо шоколадът не е супер храна?

За съжаление в състава на сладките блокчета се използват две основни какаови съставки, които имат напълно противоположни свойства. Едната представлява парченца какао без мазнини, богати на ценните фловоноиди, която често се означава и като какаово брашно. Другата е какаовото масло, което е изцяло мазно и не съдържа никакви антиоксиданти. Съотношението между двете рядко се посочва на етикетите, но те винаги са в комбинация.
Няма гаранция, дори да си хапвате възможно най-черния шоколад, че той наистина е толкова полезен, колкото се твърди. В този смисъл, твърдият десерт с бял цвят не съдържа абсолютно никакви флавоноиди, защото се прави изцяло с какаово масло.

Може ли да се яде всеки ден?

Шоколадът в малки количества е неизменна част от Средиземноморската диета от векове.
В днешно време обаче в 100 грама от него се съдържат максимум 20 грама какаово брашно, а както знаем, твърдата сладост не е сред нискокалоричните храни.
Хапвайте не повече от 40-50 грама черен шоколад дневно и не повече от 2 пъти седмично същото количество млечен. А ако се опитвате да отслабнете, пийте мляко с какао – когато е на прах, наистина е полезно.

english-translation

When I wake up I have breakfast and I drink my favourite drink.
My day starts with a big cup of dark cocoa. Some people prefer coffee in the morning. I was the same a year ago. But when I felt that coffee didn’t effect me very well, I started to search for a new refreshing morning drink. And I found cocoa – dark cocoa without sugar.
I had read interesting information about it. It contains theobromine – the alkaloid, that has a refreshing effect, more mild than another alkaloid – caffeine.
Just a small cup of cocoa induces a feeling of satiety. Although the cocoa is more caloric than coffee and tea, it doesn’t lead to increasing weight.
I’m really addicted to its pleasant taste. I need it every morning.

 

Вашият коментар