Козунак с кисело мляко

Козунак с кисело мляко

Козунак с кисело мляко

Продукти:
/дозата е за два козунака, пека ги в йенска тенджера с диаметър 23 см и височина 10 см/
1 кубче мая (25 г)
100 г масло, разтопено
750 г брашно
3 яйца
1 жълтък за намазване – покрива се с малко олио в чашка, за да не изсъхне
1 ч.л. сол
3 бр. ванилия
есенции – 1 ч.л. лимон, 1 ч.л. ванилия
1 ч.л. тъмен  ром
кората от един лимон
150/180 г бяла захар
200 г кисело мляко
стафиди
други сушени плодове – кайсии
бадеми

Начин на приготвяне:
Маята се разтваря в малко топла водичка и се добавя 1 ч.л. захар.
Брашното се пресява три пъти и се прави кладенче, в което се слагат разбитите яйца. Добавя се солта и ванилиите, есенциите, захарта, киселото мляко, маята и разтопеното масло. Тестото се меси и от време на време се добавя по малко от разтопеното масло, стафидите и сушените кайсии. Месенето продължава докато тестото започне да прави едри мехури. Слага се в съд, намазан с олио, покрива се с найлон (също намазнен) и се оставя да втаса на топло. След около час и половина си удвоява обема. Отново се измесва и отново се оставя да втаса за около 20 минути.
Формите се намазват с масло  и се покриват с хартия за печене, която също се намазнява. Така по-лесно ще се извадят готовите козунаци.
Правят се три фитила. Всеки от тях се разточва леко, намазва се с масло по средата и се сгъва на две или се прави руло. От тези фитили, добре намазани с масло (за да се запази плитката), се сплита плитка, без да се стяга и се навива на кръг във формата. Краят се пъхва отдолу и се скрива.
Намазват се обилно отгоре с жълтък, посипват се със захар, сусам и се набождат с бадеми. Оставят се да втасат – докато съдовете се напълнят.
За да не превтаса втория козунак, в началото се оставя при по-ниска (стайна) температура. За втасването на първия козунак, обикновено използвам електрическо одеяло.
Пекат се покрити с фолио на 180* около час. Зависи от фурната – към края на печенето, може да се махне фолиото, за да се зачервят, но трябва да се внимава да не прегорят. Дали са опечени, се познава, като се боднат с тънка клечка, по която не трябва да остава тесто.

One thought on “Козунак с кисело мляко

  1. Pingback: Козунак със заквасена сметана - My cookery collection

Вашият коментар