Лютеница

Това е любимата ми публикация в категория Консервирана храна.
За нас домашната лютеница е един от най-вкусните продукти на трапезата ни.
Да, трудоемка е, приготвянето и отнема доста време, но си заслужава. Приготвяме я само от натурални продукти – без захар и подправки. Чудесна е на вкус!

Един симпатяга беше казал, че в картофите и ориза е спасението на студента.
И в лютеницата, бих добавила аз! :)

liutenitca

Лютеница

Продукти:
/за приготвянето на 25 л лютеница/
5-6 л доматено пюре
8 л смлян печен пипер
4 л смлян печен патладжан
8 л смлени сладки ябълки
2 л олио
сол на вкус /5 с.л. с връх/

Начин на приготвяне:
Първата и най-трудоемка фаза е подготовката на доматеното пюре. Избират се добре узрели месести домати, най-добре е от сорт Рома. Доматите се измиват и се смилат с машинка за мелене на месо, като се използва приставката, която отделя семките и люспите. Доматената каша се изсипва в голямата тава и се слага на огъня, където ври до получаване на гъсто доматено пюре. Бърка се непрекъснато, за да не загори. Колкото повече извира, се сгъстява и трябва да се бърка енергично с дървената лопата, движейки я по цялото дъно на съда.
Обикновено приготвяме доматеното пюре първия ден. Или го приготвяме предварително и съхраняваме във фризер, до момента, когато започваме приготвянето на лютеницата.

Втората фаза:
В тавата се слагат смлените ябълки и с непрекъснато бъркане на огъня, кашата се сгъстява. Не слагаме захар в лютеницата. Сладостта на зрелите ябълки е достатъчна. Добавя се доматеното пюре, бърка се отново, ако има нужда да се сгъсти сместа. Добавят се смлените пипер и патладжан и започва бъркането на цялата смес до сгъстяването и.
Счита се, че лютеницата е достигнала необходимата гъстота, когато разбърквайки сместа, трябва да остава следа, в която да се вижда дъното. Но нашата доза /и тава/ е доста голяма и преценяме дали е готова по гъстотата и вкуса и.

Продължава се с добавянето на олиото – постепенно, по 1-2 чаши и се бърка, докато се поеме от сместа. Посолява се на вкус.

Третата фаза:
Готовата лютеница сипва гореща в бурканчета, които се затварят на момента. Бурканчетата трябва да се заварят. Нареждат се в голяма тенджера, която се пълни с вода, докато бурканчетата се покрият с нея. След като водата заври, трябва да поврат 10 минути. Оставят се за около час във водата, в която са врели и се изваждат.

*Ако ябълките не са достатъчно сладки, подслаждаме лютеницата с мед.
liutenitca_01
liutenitca_02
liutenitca_03
liutenitca_04

6 thoughts on “Лютеница

    • Благодаря ти, Веси! :) Изморени сме, ама това е сладка умора – за нещо, което наистина си заслужава :)

  1. Много труд като гледам количеството на бурканите, но си заслужава! Не съм правила този вид и си копирам рецептата! :)
    Прегръдка!

    • Заслужава си, Инче, събрала е цялото слънце на лятото. Готово ядене си е, вкусно и засищащо. Прегръдка и от мен!

  2. За да икономисате време и средства може доматеното пюре да се получи и при прецеждане през тензух на смлените домати

Вашият коментар