Предна агнешка плешка по Еленски

Свекърът ми е родом от Елена. Рецептите на много от традиционните български ястия, които приготвяме по празници, са типични за този край, наследени от неговата майка.

Предна агнешка плешка по Еленски

Предна агнешка плешка по Еленски

st_george_day_02

Продукти:
предна агнешка плешка
зелен лук
листа от лапад
листа от хрян
сол
червен пипер
ориз
бульон от сварени агнешки кости
джоджен

Начин на приготвяне:
Плешката се намазва с мазнина и се посолява. Слага се в гювеч, налива се около 150 мл вода и се оставя с ребрата нагоре да се пече във фурна на 180* без капак. Около час и половина се пече от едната страна, след което се обръща с кожата нагоре и се пече още около час – до готовност на месото.
Плешката се изважда в отделен съд. Приготвят се зелен лук, нарязан на колелца, листа от лапад и хрян, нарязани на ситно. Те се слагат в мазнината в гювеча. Добавя се 1 с.л. червен пипер и се разбърква. Оставя се за около 5 минути да се поемат миризмите. Оризът се измива и също се добавя към зелениите. Разбърква се, за да се омазни хубаво и се налива бульон от сварени агнешки кости или вода в съотношение 1:3 /1 купа ориз: 3 купи вода/. Посолява се на вкус.
Оставя се до готовност на ориза във фурната на около 150*. Когато оризът е готов, фурната се изключва, ястието се поръсва със ситно нарязан джоджен, а отгоре се слага плешката.

st_george_day_03
st_george_day_04

st_george_day_05

Вашият коментар