Пълнени фурми

Миналата седмица се проведе традиционния Панаир на туристическите забавления и анимации в  археологическия резерват „Тракийски и античен град Кабиле“.
Създадената обстановка ни потопи в античната и средновековната епохи. Станахме свидетели на възстановки на битки между траките от древния град Кабиле и легионерите от Рим, видяхме реплики на автентични облекла и въоръжение, представиха ни сцени от живота на древните хора. Воини, търговци, занаятчии, танцьорки, градски първенци, граждани придаваха неповторимия колорит на панаира.
Източник на снимките на Панаира на туристическите забавления и анимации: Интернет
kabile_01
kabile_02

kabile_03

kabile_04

kabile_05
kabile_06
kabile_07

kabile_08jpg

Специален акцент бяха дегустациите на храни и напитки, характерни за античната епоха, приготвени от учениците на Професионалната гимназия по хранителни технологии и туризъм в Ямбол. Изкушенията от кухнята на Рим бяха нахут с леща, фалафели от нахут, нумидийско пиле, закуска от сирене и чесън, пълнени фурми, хлебчета с маслини, бисквити с печат, медовина. Имах удоволствието да ги опитам. Пълнените фурми ме впечатлиха с чудесния си сладко-пиперлив вкус. Попитах за рецептата и ми казаха, че тя, както и рецептите на другите ястия са от сайта Римската кухня на Драго. „Ами, че аз го познавам Драго!“ – им казах, само че бях обърнала внимание само на Вкусните му моменти. Сега ще обърна голямо внимание и на неговата „Римска експериментална кухня. Най-вкусното от Апиций и DE RE COQUINARIA.“ Заслужават го!

stuffed_dates_01
stuffed_dates_02
Необходими продукти:
12 големи натурални фурми
2 с.л. мед
сол

За пълнежа:
12 ядки (орехи, лешници, бадеми)
прясно смлян черен пипер

Начин на приготвяне:
Фурмите се почистват от костилките и се пълнят с цяла бадемова или орехова ядка, добавя се и смлян черен пипер. Поръсват се отвън със сол. Медът се стопява на водна баня и в него се потапят фурмите. Може да се сервират и в отделни хартиени формички за бонбони.

Източник

Вашият коментар