Домашно кисело мляко

home_made_milk
По този начин подквасвам домашно овче кисело мляко.
Mлякото се прецежда през тензух или ситна цедка. Задължително се вари на водна баня, за да не загори. Загрява се докато кипне и се оставя за още 10 – 15 минути на котлона. След това се снема от котлона и се оставя да се охлади, като температурата на млякото трябва да се смъкне до 44 – 45º С. Температурата се мери с чист готварски термометър. Каймакът се отстранява.

Когато за първи път правим кисело мляко в къщи за закваска можем да използваме кофичка купено кисело мляко. Важно е то да е висококачествено, с достатъчно количество живи бактерии. При следващо правене на кисело мляко за закваска може да се използва от домашното кисело мляко.

Към охладеното до 44 – 45º С мляко се добавя закваската. На 1 л прясно мляко се слагат 40 – 50 г кисело мляко /около 1⁄2 – 2 с.л./.
Закваската се разбива с бъркалка в отделна купа. Към нея се прибавя малко количество прясно мляко, разбърква се добре до хомогенност. След това тази смес се прибавя към останало прясно мляко. Разбърква се и млякото се разлива в подготвени чисти и сухи буркани, които веднага се затварят.

Бурканите се оставят за 3 – 4 часа на топло място, за да може да се случи млечнокиселата ферментация – повишава се киселинността на млякото и то добива плътна консистенция. Оптималната температура за провеждане на ферментацията е 43 – 44º С. след около 3 – 4 часа киселото мляко е готово и може да се премести в хладилника. На следващия ден е готово за консумация.

Източник