Свинско с кисело зеле

За свинско с кисело зеле е добре да се избере шарено свинско месо. Обикновено го правя с гърди, врат или ребра. Може да се изпече в гювеч на фурна или да се задуши в тенджера на котлон.

Свинско с кисело зеле

Свинско с кисело зеле

Продукти:
свинско месо
1 средно голяма кисела зелка
2-3 с.л. червен пипер
сушени домати
олио
* 200 мл зелев сок

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на порции, измива се и се подсушава с кухненска хартия. Запържва се  от двете страни в олио, изважда се и се оставя в отделен съд. Мазнината се прецежда. Киселото зеле се нарязва. В съда за готвене се налива мазнината в която е запържено месото, добавят се зелето и ребрата, като се редуват, поръсва се с червен пипер и всичко хубаво се разбърква. Ако зелевите листа са хубаво изцедени, се добавят и 200 мл зелев сок, ако не – те сами ще си пуснат. Аз не изцеждам зелевите листа и не добавям допълнително зелев сок.
Ако се готви на котлон, се разбърква от време на време, за да не загори, а ако има нужда се долива още олио. Готви се на умерена температура. Добавят се и няколко сушени доматчета.
Ако се готви в гювеч, след като се запълни със зелето и ребрата се поставя в студена фурна. Пече се на 180-200°C. Готви се около 2 часа.

sauerkraut_02

2 thoughts on “Свинско с кисело зеле

    • Това ястие си е класика, особено като се направи в гювеч. А лютото чушле е задължителна добавка. Хубав ден, Инче и успешна нова седмица!

Вашият коментар