Сладко от сини сливи

През лятото не приготвям сладка. Предпочитам да замразя плодове във фризера /вишни и череши/ и когато през зимата ни се прияде, приготвям някакво малко количество – 4-5 бурканчета, които се консумират за около 1-2 месеца. Затова и не използвам лимонтузу в сладката. А и не всички членове на семейството ми понасят виненатата киселина.

Сладко от сини сливи

Сладко от сини сливи

Често правя и компот от замразените плодове, не повече от тенджерка и му се наслаждаваме докато е още топъл. Преди години, когато имахме голяма прасковена градина, беряхме много праскови, ядяхме до пръсване и пак оставаха. Замразявах ги почистени от костилката в торбички във фризера. През зимата си вадехме пакетче,  оставяхме го да се размрази и получавахме плод с вкус на току-що откъснат, заедно с плодов сок.

От сливи, обаче, приготвям няколко бурканчета сладко още когато узреят, защото заемат много място във фризера, а там какво по-напред да наредя. По-голямо количество суша в машината за сушене на плодове.

4 кг сини сливи
0,5 кг захар

Сливите се измиват, почистват се от костилките и се нарязват напречно на половини в тава /35 см диаметър и 8 см висока – слагам, докато се напълни/. Поръсват се с половин кг захар и се оставят докато захарта се оцвети от плодовия сок /аз ги оставих през нощта за около 7-8 часа/. Слагат се във фурната на 120-130* и се запичат докато плодът омекне и до сгъстяване /за около 5-7 часа/.
Като го извадих, видях, че е леко препечено, но за нас това е „ефекта на дефекта“ – отгоре сливите са леко хрупкави и като дъвка. Ако този „ефект“ не ви допада, намалете времето или температурата на печене.
Горещото сладко се изсипва в сухи затоплени буркани. Бурканите се затварят и оставят легнали, докато сладкото изстине.
Не стерилизирам допълнително бурканите. Ако приготвите по-голямо количество, може след затварянето им да ги стерилизирате за 10 минути.
plum_jam01
plum_jam02

6 thoughts on “Сладко от сини сливи

 1. Може би най-хубавото сладко. :) Но май предпочитам мармалада пред сладкото. Просто не харесвам запечента коричка, която сливите получават…
  Изглежда страхотно, Креми, поздрави!

  • Привет, мила Гери, а на нас точно това най-много ни харесва в сладкото от сини сливи :) и също ни е от любимите, заедно с това от вишни.
   Прохладен и приятен уикенд ти пожелавам!

 2. За разлика от миналата година, тази година нямаме сливи и предпочитам това, което купя от пазара да се изяде в прясно състояние. Но имаме останали доста бурканчета, така че няма да ни липсва сладкото през зимата!
  Твоето сладко е много вкусно. Печеното винаги има един особен аромат.
  Прохладна вечер!

  • Благодаря, Инче! Ще приготвя някое и друго бурканче, за да изпратя на дъщеря ми, да има да си сложи я на кифлички, я на палачинки. :)
   Прохладна и спокойна вечер!

 3. Креми, и ти ли имаш порастнала дъщеря?
  Много любимо ми е това сладко, при мен мама по-често приготвя и праща, но и аз правя по някое бурканче в хлебопекарната.

  • Да, Веси, голямо момиче е вече :)
   Никога не съм опитвала да правя сладко в хлебопекарната. С първата експериментирах доста, докато и стопих едни уплътнителни рингове с един козунак със сладко от вишни :) Сега, втората, я използвам само за хляб и месене и не се впускам много-много в експерименти.
   Въпреки, че, след като ми дадена програма за сладка, защо да не опитам 😀

Вашият коментар