Солена сланина

Солена сланина

Солена сланина

Избира се най-крехката прясна сланина откъм гърба на животното. Нарязва се на правилни четвъртити парчета. Предварително се изкисва в студена вода за  24 часа, за да побелее. След това се отцежда. Натрива се от всички страни обилно със сол и се нарежда плътно едно до друго с кожата надолу в съд, чието дъно е покрито с пласт сол, дебел 3 мм.  Всеки ред се посипва обилно със сол. Слага се втори ред сланина и т.н. Големите празнини в съда се запълват с изрезки от сланина, а малките – със сол. Най-горният ред се посипва с пласт сол, дебел около 2 см. Използва се много сол, защото сланината не се пресолява. Съдът се затваря, оставя се в хладилник и след 20 дни сланината е готова. Преди да се консумира, сланината се остъргва от набитата сол от всички страни, измива се със студена вода и се оставя за малко да се изцеди. Нарязва се на парчета. Може да се съхранява и във фризер.

Сланината се съхранява, обилно покрита със сол

Сланината се съхранява, обилно покрита със сол

 

4 thoughts on “Солена сланина

 1. Ти солена, аз паприкована – явно ни харесва домашно приготвената сланина!
  Успешна нова седмица и успешна нова година, Креми! Отивам да навестя и останалите ти предложения! :)
  Прегръдка!

  • Ти си от специалните ми гости, Инче :) Заповядай! Тази година купихме качествено и прясно месо от познати – бут и телешки шол и затова приготвихме и надениците, и сланинката. Много си е вкусна! :) А като добавка към гювечета с наденички е направо деликатес 😉 Скоро ще публикувам и тяхната рецепта. Поздрави и усмивка! :)

 2. Креми, моята сланинка вече отдавна е изядена, както ти казах тя беше едно мини количество.Страхотно й се насладихме…с червено винце и праз, и топло домашно хлебче.
  Поздрави
  Мария

  • Права си, Мария! И на нас така ни беше най-вкусна, в комбинация и с люти пукани чушлета 😀 Като си спомня колко и се чудехме какво ще я правим, като я отделихме от месото в началото… А то, свърши – оказа се, че има толкова много хора, желаещи да имат прясна домашна сланина. Следващия път ще се обаждам, като се окажа с повечко от тази стока. Поздрави сърдечни и от мен! :)

Вашият коментар