Сорбе от вишни

cherry_sorbet_01

Сорбе от вишни

Сорбе или шербет – един утоляващ жаждата плодов десерт с много витамини и малко калории. Добавянето на алкохол помага сместа да не замръзне и да не се втвърди, а само да се стегне, като остане мека и кремообразна.

Правила съм сорбе от най-различни плодове. Технологията е една и съща, само вкусът е различен. Този път го направих от вишни, а като допълнение реших да използвам ликьор с аромат на лешници и бадемов екстракт. Получи се чудесна наситена комбинация от вкусове! Вижте и другите варианти на сорбе – с малини, праскови, къпини, диня, пъпеш и използваните аромати в тях.

cherry_sorbet_03
cherry_sorbet_02

Продукти:
1 кг вишни или череши
1/3 ч.ч. вода
1/4 ч.ч. мед /кленов сироп или сироп от агаве/
щипка хималайска сол
3 с.л. ликьор с аромат на лешници
бадемов екстракт

Начин на приготвяне:
Почистете плодовете от костилките и ги замразете за 2-3 часа. Сложете ги в блендер, добавете водата, меда и ароматите и разбъркайте до гладка смес. Сложете сместа в съд с капак и я оставете във фризер за около час, докато по краищата започне да замръзва. Разбъркайте отново до гладкост и отново поставете кутията във фризера, като продължавате да разбърквате сместа на всеки час докато се стегне цялата /за около 4-5 часа/. Поднася се оформен на топки с лъжица за сладолед и украсен с листенца от свежа мента.

Вашият коментар