Сурови енергийни блокчета с чиа, какао и овесени ядки

Сурови енергийни блокчета с чиа, какао и овесени ядки

Сурови енергийни блокчета с чиа, какао и овесени ядки

Продукти:
2 банана
1 ч.ч. орехи
1 ч.ч. кашу
1/2 ч.ч. овесени ядки
2 с.л. чиа, накиснати за около 30 минути в 100 мл вода
4 с.л. сурово какао
2 с.л. нерафинирана кафява тръстикова захар Мусковадо или мед

Начин на приготвяне:
Бананите се пасират заедно с орехите и кашуто и после се добавят всички останали продукти. Сместа се разбърква се добре, изсипва се в правоъгълна форма, като се притиска добре към дъното и се изравнява. Изрязват се блокчетата в желаната форма и се охлаждат за една нощ.

Източник

Семената от чиа – „храната за бягане”

Масово се употребяват като високоенергийна храна, даваща издръжливост още от времето на древните ацтеки. Чиата е най-богатия растителен източник на омега-3 мастни киселини. Семената съдържат протеини и витамини А, B и Е, калций, калий, желязо, манган, цинк и са антиоксидант. Семената от чиа са източник на фибри – ускоряват изпразването на чревния тракт и стабилизират на нивата на захарта в кръвта. Гелоподобната смес, която образуват в стомаха, дава чувство за ситост и се препоръчва за регулиране на апетита.

Дневен прием на чиа: 2 с.л. на ден накисната или смляна чиа – това прави семената богати на ензими (накиснатите семена приемат желеобразна форма). Приемането на чиа, която не е смляна или накисната не е препоръчително, защото може да раздразни стомаха. Чиата абсорбира вода в количества 7 до 10 пъти теглото си, така че е добре да се увеличи приема на течности, докато се консумира чиа – при недостиг на вода, семената ще започнат да усвояват течности от стомашните сокове и това може да предизвика дискомфорт.
english-translation
Raw cacao and chia energy bars

Ingredients:
2 bananas
1 tea cup walnuts
1 tea cup raw cashew
1/2 tea cup oatmeal
2 tablespoons chia, soaked for 30 minutes in 100 ml water
4 tablespoons raw cocoa
2 tablespoons dark brown unrefined cane sugar Muscovado or honey

Directions:
Whole, water-soaked chia seeds are easily digested and absorbed.
When you soak chia seeds in water, they form a gel that you can use in beverages or cooking. To soak, place them into water for 30 minutes.

Strain bananas with walnuts and cashews then add all other products. Stir the mixture well and pour it into a rectangular form. Press it well to the bottom and try to make flat surface. Cut the bars in a desired shape and cool them overnight.

4 thoughts on “Сурови енергийни блокчета с чиа, какао и овесени ядки

  1. Разбира се, че съм запазила едно специално за тебе, Гери! 😉
    Заради това, че ме усмихваш. :)
    Лека вечер!

  2. А, то и при тебе чайче! И докато аз не си падам по десерти, въпреки че почти непрекъснато правя за домашния си любимец, десертчета като твоето хапвам! :) Давам мъфин за парченце от твоето блокче :)

Вашият коментар