Сусамени гевречета

Сусамени гевречета

Сусамени гевречета

Продукти:
/за 18 броя/

за закваската:
30 гр жива/прясна мая (2/3 кубче)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар
50 мл топла вода
50 гр брашно

за тестото:
4 с.л. захар или 3 с.л. мед
70 мл олио
300 мл прясно мляко
550 гр брашно

и още:
3 с.л. мед
200-250 гр сусам

Приготвяне:
Маята се размива в топлата вода заедно със солта и захарта. Прибавя се брашното, да се получи кашичка. Покрива се и оставя на топло за 10-15 мин. да шупне. В голяма купа се пресява брашното, прибавя се захарта /или леко разтопения мед/, олиото, затопленото прясно мляко и закваската. Омесва се меко, еластично тесто / ако лепне му се прибавя още малко брашно/ на топка. Покрива се с намаслено свежо фолио и прибира в купа на топло място, докато удвои обема си. От захарността на тестото, втасването става малко по-бавно, отколкото при нормалното тесто.

Отделните 3 лъж. мед се разтварят в 3 с.л. топла вода в широка чиния. Сусамът се изсипва на плота на правоъгълник. Тестото се разделя на 3 топки, всяка от които с ръце се „точи” и оформя на дебела пръчка. Всеки фитил се реже на 6 парчета. Взема се отрязано парче между дланите, изтънява се на дълъг фитил.
Той се потапя в чинията с медената вода /ако е по-дълъг на два пъти/, изважда и поставя в приготвения пласт сусам, като леко се овалва в сусама. Премества се на чисто и сухо място и още веднъж обтрива с двете длани като точене, за да може да полепне добре сусам по тестото. Завива се на кръгче. Прищипват се двата края, за да се слепи добре.

Поставят се на хартия за печене в тава, на разстояние поне 4-5 см. едно от друго, тъй като увеличават големината си при печенето двойно и повече. Не се оставят да втасват! Всяка тава с приготвени гевреци се поставя в студена фурна, включва на 100*, като през 10 мин. се увеличават градусите с по 10, докато стигнат 150*. Пекат се до съвсем леко порозовяване. Изваждат се и покриват с кърпа за 15-20 мин.

Ако искате да имат блясък, като ги извадите от печката, намажете с четка с подсладена/медена вода.

Източник

4 thoughts on “Сусамени гевречета

  1. Благодаря, Инче, тези гевречета на Пепи се приготвяха редовно за закуска за училище и за дъщеря ми, и за приятелката и. Хубав ден! :)

Вашият коментар