Улични точени банички със сирене

Това ми е първи опит да точа кори. Баба ми беше майстор, но аз не се възползвах от възможността да ме научи на този занаят а само се наслаждавах на вкусните и печива. Нямах и смелост да опитам години наред. Всъщност, оказа се, че не е чак толкова трудно, просто си има майсторлък и трябва опит – да свикне ръката. Тези баници са нещо повече от обикновена закуска – те носят някакъв мил спомен от детството, създават уют и топлина в дома, а въздухът е изпълнен с един от най-вкусните аромати.

Улични точени банички със сирене

Улични точени банички със сирене

Продукти:
/за  10-12 банички/

700 грама брашно
400 мл студена вода
5 – 6 с.л.  олио
1 ч.л. сол
сирене

Начин на приготвяне:
От продуктите се замесва меко тесто. Разделя  се на  10-12  топки с тегло около 90 грама,  които  се разточват на  тънки кори. Всяка кора се поръсва с  олио, слага и се плънката и се загъва на правоъгълник. При всяко прегъване се намазва с четчица с олио.  Отгоре се намазват отново с олио. Ако желаете, намажете ги и с жълтък. Пекат се  в  предварително загрята  до 190* фурна с вентилатор около 20 минути.

/Като коментар включвам два видеоклипа как се точат кори за баница. Източникът е от блога http://cookingtiki.com/

street_banica_02

street_banica_03

street_banica_04

street_banica_05

Източник

11 thoughts on “Улични точени банички със сирене

 1. Като гледам новата фурна добре се е справила! Разбира се и похвала за майсторката на тези прекрасни банички! :)
  Хубави празнични дни!

 2. Благодаря, Инче, тук, обаче имаше и майстор. Съпругът ми искаше да му направя такива банички от седмица, а на мен не ми се занимаваше. И както учи приказката за неволята, нави си ръкавите и започна без да ме чака.
  Засърбяха ме ръцете, включих се и аз.
  Ха-ха, абе друго си е майстор да се намеси 😉
  Всъщност, това ми беше първото точене на кори от тесто, бях гледала как се прави на клипове в youtube, получиха се доста тънички, каквато беше и целта, но, разбира се, винаги може и по-добре. Вкусни станаха. :)

 3. Искам като коментари да включа и два клипа на Тики, в които показва как се точат кори за баница, за да са ми винаги подръка, а и на всеки, който иска да ги види.

 4. Ако мама ме види така да обикалям масата, ще ме погне с точилката :))))
  Тя е затова, да си местиш кората с нея и да не обикаляш ти, с което се губи и време.
  Не знам ти дали обикаля масата :) (като дойда ще те изпитам;) но баничките ти са се получили много добри! Браво на теб и Светльо!

 5. Чакам те Пепче, казват, че до края на май най-после ще пуснат скоростния влак. И тогава ще се изпитваме. :) Ти най-добре знаеш как се готви и се снима едновременно – приготвяш нещо, цапаш си ръцете, отиваш и се миеш, снимаш. Следва втори кадър, съвсем същия и т.н. В един момент ти писва тотално, но иначе няма да имаш снимков материал на процеса. :) Ако не бяха клиповете на Тики, нямаше изобщо да опитам. Дори не си спомням дали и колко обикалях масата с точилката. Ама като за първи опит, дори и да съм, никой не трябва да ми се сърди. Вкусни банички станаха. :)

Вашият коментар