Хлябът на трапезата ни

Хлябът на трапезата ни

Хлябът на трапезата ни

Снимка: Интернет

От години хлябът на трапезата ни се приготвя в домашна хлебопекарна. Тя замесва тестото, държи го на топло, за да втаса добре и накрая го изпича. Дава възможност за приготвяне на най-различни видове хляб – от бяло, пълнозърнесто, ръжено или типово брашно, с трици, със семена – лен, мак или сусам, с ядки, с подправки.

Един съвет на базата на впечатленията ми от два различни модела хлебопекарни Moulinex: избягвайте тази марка. Често дават дефект – не само в механичната, но и в електронната част, а фирмата за гаранционно обслужване не върши работа.

Бяло брашно
Бялото брашно тип 500 е с по-високо съдържание на глутен и има добавени ензими за по-лесна работа, бухване и трайност. То представлява високоенергиен продукт, но от гледна точка на хранителност (nutrition) е кръгла нула. От зърното се маха обвивката и зародишът, т.е. губят се близо 90% от витамините и минералите и то е бедно на протеини, минерали и витамини. Много изследвания сочат белия хляб като причина за повишаването на нивата на холестерола, триглицеридите и глюкозата в кръвта, както и за наднорменото тегло, затова консумацията му трябва да се ограничи.

Пълнозърнесто брашно
Значително по-полезен е пълнозърнестият хляб, в който се съдържат много повече важни витамини, ценни минерални вещества, ненаситени мастни киселини, както и растителни фибри – около 15 пъти повече от белия хляб. Пълнозърнестите брашна се получават при смилането на цялото зърно и в тях се запазват всички вещества, участващи в състава на пшеницата, царевицата или ръжта, но от технологична гледна точка, са нискокачествени, тъй като са малко устойчиви на съхранение и са с лоши хлебопекарни качества.
Брашната от тип 700 до тип 1850 са пълнозърнести. Избирайте по-висок тип за повече минерали.

Ръжено брашно
Още по-полезен е ръженият хляб, който, освен че е богат източник на минерали, специално на манган, желязо, мед, цинк, селен, магнезий и на витамини от В група, съдържа по-малко глутен и нишесте и повече растителни фибри. Редица изследвания сочат, че при консумиращите ръжен хляб честотата на сърдечносъдовите заболявания намалява с една трета в сравнение с тези, които предпочитат белия хляб.

Черно пшенично брашно
Черното пшенично брашно е изключително богато на хранителни фибри, витамини (В1, В2, В6, Е) и минерали (магнезий, фосфор, калций, калий) и е предпочитано във всеки балансиран здравословен режим на хранене. То има ниско съдържание на калории и е богато на фибри, което спомага за детоксификацията на тялото и подобрява храносмилането.

Типово брашно
В типовото брашно са запазени баластните вещества, то съдържа и по-малко въглехидрати в сравнение с бялото брашно. Типовият хляб се отличава от белия хляб по цвета на меката част. Тя е по-тъмна, отколкото меката част на белия хляб, и с характерен наситен вкус. Типовият хляб се прави изцяло от типово брашно. В типовото брашно са запазени и всички витамини, които в бялото брашно се губят в процеса на рафиниране. То съдържа минерални соли и полезни фибри, които се отразяват добре на здравето. Типовият хляб кара организма да се чувства сит по-дълго време. Но типовият хляб е по-труден за усвояване от белия, затова не се препоръчва на хора с проблеми на храносмилателната система. Типовият хляб е по-подходящ за хора, които искат да спазват определен режим на хранене и да се хранят здравословно.

6 thoughts on “Хлябът на трапезата ни

  1. Pingback: Бял хляб | My cookery collection

  2. Pingback: My cookery collection

  3. Pingback: Типов хляб с овесени трици и семена | My cookery collection

  4. Бих искала да ви задам въпрос, във връзка с печенето на хляб с домашна фурна/машина/. Имаме я отскоро и ползваме рецепта от един приятел. всичко е добре, но се получава прекалено дебела кора, независимо от избора на препичане/ леко,средно или повече/. в същност аз забелязах, че времето за печене не се променя независимо от този избор. Може ли да ми помогнете със съвет.

    • Здравейте, Галина, използвам от 7 години домашна хлебопекарна. Съветът, който мога да Ви дам е да използвате рецептите, дадени от производителя за конкретния модел. Те са точно зададени до грам. Аз обикновено пека на най-малката степен на изпичане, за да стане по-мека коричката на хляба.
      Хубав ден! :)

  5. Pingback: Типов хляб с овесени трици и семена - My cookery collection

Вашият коментар