Чай от шипки

rose_hips

Чай:
Приготвя се запарка от 1 с.л. сушена шипка в 250 мл вряща вода. След 1 час се прецежда и се пие като чай.

Шипкова вода:
Приготвя се лесно, без термична обработка, с което максимално се запазват всички ценни вещества. Необходими са шипки, студена вода, един буркан и няколко часа.
Шипките се измиват и натрошават с клещи или ножица. Заливат се със студена вода. Ако се направи вечерта, до сутринна шипковата вода е готова. Преди да се пие, е необходимо да се прецеди.

Химичен състав:
Най-често се използват плодовете на шипката, които природата е превърнала в своеобразен склад за витамини. Плодът е характерен с богатото съдържание на витамин С, каротин (провитамин А), ликопен, пектин, вит. В1 и В2, както и от витамините РР, К. По съдържанието си на витамин С шипковия плод няма аналог в растителния свят!

Обичайно пресните зрели плодове съдържат до 600мг (на 100гр плод) витамин С, според някои източници – до 2 грама(при определени сортове)! В семената се съдържа витамин Е. Високо е съдържанието на минерални соли – най-вече калиеви, калциеви, фосфорни, магнезиеви и др., флавоноиди (кемпферол, кверцетин, рутин). Така шипката превъзхожда по съдържание на минерали и елементи като калий, магнезий, натрий, калций и фосфор много плодове и зеленчуци.

Приложение:
Уникалната комбинация от витамин С и останалите съставки в плодовете на шипката стимулира образуването на червени кръвни клетки, повишава работоспособността и засилва съпротивителните сили на организма. Затова се препоръчва на болни от диабет, анемии, умствена и физическа преумора, простудни заболявания, авитаминози, при язви, гастрити и колити.

В традиционната българска медицина плодовете от шипка се използват като високовитаминен източник, за повишаване защитните сили на организма, особено в късна есен, зимата и ранна пролет. Смята се, че шипката е особено полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Заради съдържанието на пектини и танини народната медицина изпозва шипката при стомашно-чревни и бронхиални заболявания.

Плодовете се използват за приготвяне на мармалад, билков чай и шипково вино.

***********************************
Вреда в пакетче чай

tea-bag

 

Направени са проучвания относно това какво точно има в пакетчето чай.

Много от днешните производители на чай действат под прикритието на предоставяне на ползи за здравето и поощряването на здравословен начин на живот, но всъщност се оказва, че най-известните им марки чай са обременени с пестициди, токсини, радиация, флуорид, алуминий, изкуствени съставки, добавени аромати и какво ли още не.

В заведенията у нас най-често ни се предлага луксозен на вид чай в пакетчета, поднесен в красиви дървени кутии, от които да направим своя избор. Какво се оказва, че избираме обаче?

1. Пестициди

Знаете ли, че повечето видове чай не се мият, преди да попаднат в пакетчето? Това означава, че ако при отглеждането чаят е пръскан с пестициди, тези пестициди се озовават директно в чашата ни. Всички чайове, които не са означени като „биопродукт”, могат да съдържат остатъчни пестициди (някои от пестицидите са известни канцерогени). Изследвания установяват, че има проблем, дори и с видове чай, на които пише, че са „натурални” и не съдържат пестициди.

Скорошен анализ на „Glaucus Research”, установява че 91% от тестваните чайове с марка „Celestial Seasonings tea”, съдържат пестициди в количество надвишаващо нормите. Едни от откритите пестициди са Пропахлор и Пропаргит, за които е известно че са канцерогенни и токсични. Изследване в независима лаборатория на марката „Teavana tea”, открива че в 100% от тестваните чайове се съдържат пестициди, а 62% от тях съдържат следи от много опасния пестицид Ендосулфан. Пестицидът Ендосулфан е бил вписан в списъка към Стокхолмската конвенция на устойчивите органични замърсители. Според проучванията пестицидът се натрупва в човешкия организъм и може да причини отравяне, фертилност, да увреди плода при бременни, а освен това е много опасен за околната среда. Използването му е забранено в 63 държави, сред които САЩ, Австралия и ЕС. Въпреки това обаче химикалът се използва широко в Индия и Китай. В популярните марки чайове у нас също са открити пестициди.

2. Изненади в пакетчето

За увеличаване устойчивостта на влага, пликчетата се обработват с Епихлорхидрин – полимеризиран. Епоксидна смола е една от формите, която предполагам ще ви звучи по-познато. Епихлорхидрин – неполимеризиран пък се използва като отблъскващо насекомите средство и се смята за вероятен канцероген и алерген. Влизайки в реакция с водата, той хидролизира до “3-монохлорпропан-1,2-диол“. “Изследвания при лабораторни животни показват че, целеви орган за токсичното действие на 3-монохлорпропан-1,2-диол са бъбреците, като при хронична експозиция може да доведе до потискане на имунната функция, нарушения на репродуктивната функция, нефропатия и тубулна хиперплазия. Установено е, че предизвиква тумори при експерименталните животни. Международната агенция за изследване на рака (IARC) е класифицирала 3-монохлорпропан-1,2-диол като “вероятен канцероген при хората“ (Група 2B)”. Научният Комитет по Храните е установил Допустима Дневна Доза (TDI) за 3-монохлорпропан-1,2 диол от 2 μg/kg телесно тегло (т.т.), потвърдена и от Съвместния FAO/WHO Експертен Комитет по Добавките в храните (JECFA).” (Източник: http://babh.government.bg/uploads/File/COR_Aktualno/14-139/0147-0244.pdf)

Изненади в пакетчето са открити и при изследвания на марковите чайове, предлагани у нас.

3. Флуорид и алуминий

Зеления чай и черния чай се пропагандират, като особено полезни. Откриват се високи нива на флуорид в съдържанията им обаче. В някои видове чай, количеството флуорид е по-голямо дори от това, което е определено като пределно допустима норма на съдържание в питейната вода. Листата на чая натрупват повече флуорид от замърсяванията на почвата и водата, повече от всяко друго растение. През последните 20 години се е увеличила консумацията на чай, а конценрацията на флуор в него също расте. За вредите от флуора, можете да прочетете тук: http://selenabg.com/index.php/2008-07-29-07-54-24/750-2008-08-24-12-03-08.html. За мен е важно е да отбележа, че флуора влияе пагубно на епифизната жлеза – нашето трето око.

В чайовете се открива и наличие на алуминий. Алуминия сам по себе си не е лесно да се абсорбира от организма. Въпреки това, в присъствието на флуоридни йони, се образува алуминиев флуорид, който се абсорбира от тялото. В тялото, алуминия реагира с кислорода и образува алуминиев оксид.

Асоциацията на флуорид / алуминий е от особено значение, тъй като се свързва с болестта на Алцхаймер. “Nabrzyski” и “Gajewska” докладват за високи нива на алуминий и флуорид в 10 от 16 изследвани от тях известни марки черен чай. В случай, че владеете английски език, определено има какво да научите по въпросите свързани с алуминия и флуорида в чая от тук: http://poisonfluoride.com/pfpc/html/green_tea___.html

4. Радиация

Оказва се, че с цел дезинсекция и деконтаминация в страните Бразилия, Белгия, Дания, Индонезия, Италия, Израел, Китай, Индия, Полша, Канада, САЩ, Унгария, Финландия, Франция, Хърватска, ЮАР, Япония се прилагат радиационни процеси за обработка на билкови суровини, като дозата е 10,0 (kGy) . В САЩ, Канада, Китай се прави карантинна радиационна обработка в доза 30,0 (kGy) . Съгласно нашата Наредба №6 от 28.03.2002 г. на МЗ за видовете храни, които могат да се обработват с йонизиращи лъчения и условията и реда за обработването им (ДВ, бр. 38 от 12.04.2002 г.)- Разрешени са „Сухи ароматни билки, подправки и растителни подправки“, при максимална обща средна погълната доза 10,0 (kGy) и засега в нашата страна има само една фирма, на която е разрешено облъчването на сухи ароматни билки.

5. Добавени аромати – естествени или идентични с естествения аромат

5.1. Естествен аромат/ натурални ароматични съединения

“Натурални ароматични съединения” са вещества, добити чрез физични, химични или микробиологични процеси от растителни или животински суровини, които са предназначени за храна;”

Естествените аромати се добиват от естествени суровини. Те се извличат от различни растения и в този смисъл може да се твърди, че са натурални. Но това става след поредица от химични реакции. В крайния продукт остават макар и минимални количества от различни вещества, които често са вредни и опасни. Идентичните с естествените аромати имат същия химичен състав като естествените и са със същите вкус и мирис, но при по-продължително съхранение ги запазват. “Chai Tea” на „Twinings” и “Black Tea Vanila Caramel” на “Lipton” са с добавени аромати.

5.2. Изкуствен аромат, идентичен с естествения/ натурално-идентични ароматични съединения

“Натурално-идентични ароматични съединения” са вещества, добити чрез химичен синтез или изолирани чрез химични процеси и са химически идентични на вещества, които са нормално срещани в материали от растителен или животински произход, предназначени за храна;”

Защо се налага да се ароматизира изкуствено един чай? Чайовете от билките, които си събирам сама са с достатъчно силен аромат, например. Може би изходната суровина е толкова лоша, че е загубила вкуса и аромата си? Кой знае? Повечето плодови чайове, които мои приятели много харесват са пълни с тези изкуствени аромати, нерядко и с оцветители. В Германия употребата на изкуствени аромати при ароматизиране на чайовете е забранена, сигурно има защо. Чай с филтър “Малина” на “Илтокони Ботаникъл” ЕООД съдържа 1.5г. натурално-идентични аромати. В плодов чай “Ябълка и канела” на “BIOselect” също се съдържа натурално идентичен аромат. Явно само името ще се окаже “био”. В чай на „Ahmad Tea of London”, също срещаме аромат бергамот, идентичен с естествения.

5.3. Изкуствен аромат/ изкуствени ароматични съединения 

“Изкуствени ароматични съединения” са вещества, които са получени по пътя на химичен синтез и нямат идентичен аналог в материали от растителен или животински произход”

“Earl Grey White” – чай на „Teavana tea”, “Perfectly peach” – чай на “Bigelow”, “Къпина” –  чай на “Евелин 29″, както и “Плодов чай екзотик” на “БИОсет”, съдържат изкуствен аромат.

6. Модифицирано царевично нишесте, соев лецитин, естествен овкусител – йогурт на прах, лимонена киселина Е 330 

Тези съставки също се откриват в някои видове чай, които се предлагат у нас. Наистина не виждам ползата и смисъла от тези добавки в чая. Дали става по-полезен като се добавят? Дълбоко се съмнявам в това.

Зеления чай съдържа ензима полифенолоксидаза- антиоксидант. За да извлечем ползите, които носи този ензим би следвало да консумираме поне 6 чаши такъв чай дневно. Изследване на Испански университет, показва, че зеления чай възпрепятства усовяването на фолиева киселина, необходима за нормално развитие на плода, което пък значи, че се повишава риска от вродени дефекти, ако майката консумира зелен чай в периода на зачатието и бременността. Опасност възниква дори от консумацията на 2-3 чаши зелен чай дневно.

Най-доброто, което можем да направим, за да сме сигурни, че храната ни е качествена и чиста от токсини, е да си я отглеждаме и приготвяме сами; или да си я набавяме директно от производителите, които познаваме от фермерските пазари; или да пазаруваме биосертифицирани продукти.

Автор: Димитричка Петрова

 

 

Вашият коментар