Шкембе чорба

Шкембе чорбата в България има специален статус. Национална класика или пък храна за махмурлии, тази супа от телешко шкембе – млечна и пикантна, запазва всенародната любов независимо от модата в храната и храненето.

Шкембе чорба

Шкембе чорба

Продукти:
почистено телешко шкембе
60 г масло
олио
500 мл прясно мляко
2-3 с. л. брашно
1 с. л. червен пипер – лют или сладък
сол
черен пипер

Начин на приготвяне:
Шкембето се залива с вряла вода и оцет и оставя да престои 5-10 мин. Почиства се добре, измива се под течаща вода. Слага се в студена вода и се оставя да ври до пълно омекване; посолява се. Нарязва се на малки парченца и се връща обратно в тенджерата.

В друга тенджера се загряват маслото и олиото. Прибавя се брашното и се запържва до смяна на цвета. Прибавя се червения пипер, разбърква се за секунда, и започва да се налива на тънка струя затопленото прясно мляко при енергично бъркане. Щом поеме млякото и клокне, застройката се налива в тенджерата с бульона.
Отгоре се поръсва с нарязана на дребно люта чушка.

Сервира се със сос от чесън и оцет. Чесънът се пресова и се смесва с оцета, като най-добре е това да стане малко преди сервиране, за да могат вкусът и ароматът на чесъна и оцета да се смесят.

Източник

4 thoughts on “Шкембе чорба

 1. не знам защо е останала като храна за простолюдието, но цената му в последните години е на цената на месото :)
  Ама пък чудна чорбичка е, на почит и у нас.
  Много апетитна твоята, Креми!

  • Пепче, права си, макар че е популярна като лек срещу махмурлук, си тежи на мястото в националната ни кухня и веднага се коригирам. Няма как да ми стане една от любимите, но ако има желаещи, пак ще я приготвя. Важното че, че шкембето беше прясно и идеално измито, инструкциите – спазени, затова и чорбата стана вкусна. Правих я преди половин година, следвайки точно твоите съвети. Тези, които си я поръчаха, останаха много доволни, затова доволна бях и аз :)

  • Заповядай, Инче! Всъщност, прочетох, че освен вкусна, шкембе чорбата е и много полезна и изобщо нямам предвид ефекта ѝ върху тези, които са се повеселили повече :) Опитах я, след като я сготвих – поне на сол трябваше да видя как е – никак не беше лоша. Шкембето беше съвсем прясно и предполагам, затова и се получи вкусна чорбичка.
   Хубава нова седмица! :)

Вашият коментар