Компот от дюли

Това не е рецепта, а по-скоро идея. Реших да я добавя, за да ми напомня за този чудесен десерт. Ние от години не правим компоти – отказахме се да затваряме вода и захар в буркани. Предпочитаме да консумираме плодовете, които берем от градината пресни, а когато реколтата е богата, част от тях замразявам във фризера. Миналата година с най-голямо удоволствие си правихме през зимата компот от замразените във фризера вишни. Представете си – навън е студено и бяло, а вие си пиете топъл компот с вкус на лято. Защото плодовете във фризера запазват свежестта и вкуса си. Така е и с прасковите.
Имах няколко дюли, които бяха започнали да се развалят, докато им дойде ред да ги направя на мус и станаха на компот – сварих ги само с индрише, а като омекнаха си ги подсладихме с мед. Много вкусен стана!

quince

7 thoughts on “Компот от дюли

 1. Аз скоро направих няколко буркана компот от такива застрашени да се развалят дюли!
  Креми, опитай такъв компот с картофено пюре, когато ти остане от нещо готвено. На пръв поглед изглежда, направо казано „шантаво“, но е вкусно (е, поне според нашия вкус! :)))

  • Инче, много си бърза – още не съм публикувала рецептите, а ти вече си ги прочела :) Идеята за картофено пюре на пръв поглед е странна, но щом ти ми препоръчваш, трябва да опитам. В края на краищата, вкусовете ни в много отношения съвпадат. Хубава неделна вечер и на теб!

 2. Много го обичам този компот, един от любимите ми е. :) Обаче по нашия край не ползваме индрише и някак ми е странен вкусът/ароматът му. Иначе бабата на любимия ползва. Помня, че беше приятно в компот от круши. :)
  Прегръдки, Креми, и спорна седмица!

  П.П. Обаче много се заинтригувах от това картофено пюре. Как точно се прави компот с него, защото не разбрах, а ми е любопитно да опитам? :)

  • Привет, мила Гери, започнах да пиша отговор, но той стана като дълъг разказ и направо го добавих като текст към рецептата. :) Да, действително е голямо удоволствие да изпиеш един току-що приготвен компот през студен зимен ден. А и фризера съхранява вкуса на плодовете. Не си свикнала на сладникавия вкус на индришето. Аз го харесвам и го използвам в сладката с дюля.
   Попитах Инчето за подробности за картофеното пюре.
   Поздрави и от мен и красива вечер! :)

    • Да се смеси компота с пюрето? Ама наистина странно. :)
     Благодаря, че ми отговори, Креми, много си мила!
     И знаеш ли… Моят човек се прибира до тях, но сам, аз нямаше как да пътувам. Не знам кога скоро ще можем да отидем заедно натам. Ако не, може да измислим нещо около (след) Коледа. Ако сте си в града де. :)
     Прегръдки, Креми, и хубава вечер!

     • Явно няма да ги смесваме, а само ще си пием компота и ще си мезим с пюрето :) Инче, ако не сме разбрали, коригирай ни.

      И няма проблем, мила Гери, като имате път насам, обади се :)
      Хубава вечер и прегръдки и от мен!

Вашият коментар