Печена патица с плодове

Печена патица с плодове

Печена патица с плодове

Добре изчистената и измита патица се посолява отвън и отвътре и се поръсва с черен пипер. Във вътрешността ѝ се слагат нарязани плодове, които ще поемат тежката миризма на патицата. Аз използвах смес от ябълки, дюли, лимон, портокал и сушени сини сливи. Те дават и чудесен аромат на изпеченото месо. Налива се и малко червено вино във вътрешността. Патицата се затваря с помощта на дървено шишче, за да не излезе пълнежа. Кожата се набожда с вилица.
Слага се в тава, на чието дъно има скаричка, за да се повдигне патицата и да може мазнината ѝ да се оцеди. На дъното на тавата се налива малко вода и вино.

Слага се да се пече, покрита хлабаво с фолио, в предварително загрята фурна на 220°C – бърз старт – за да получим хрупкава коричка и сочно месо. Като затворим фурната, намаляваме температурата на 180°C. Времето за печене зависи от размера на птицата – 30 минути за килограм и още 20 минути накрая. „Универсалното“ време е около 2 часа. Приблизително 1 час, след като е сложена да се пече, патицата внимателно се обръща. По време на печенето, кожата се набожда с вилица. Накрая фолиото се маха и патицата се допича до златисто.

Проверете с клечка в най-дебелата част на бутчето – прободете и ако изтичащият сок е бистър, значи е готова. Ако е розов – върнете във фурната за още 15 минути и тествайте отново. Извадете патицата в поднос за сервиране. Оставете я покрита с фолио за 30-40 минути преди сервиране.
duck01
duck02
duck03

 

8 thoughts on “Печена патица с плодове

  • Благодаря, Пепче! Предпочетох я пред вносните 6-килограмови пуйки. А и не за първи път правя печена патица от „Патеса“. Още първия път, когато пекох, имахме опасения, че ще стане много тежка и мазна. Всъщност, не е така. Вярно е, че има много мазнина, но тя се изтича в тавата при печенето. Има някаква остатъчна в кожичката, но тя стана много вкусна и ароматна от плодовете и виното и беше изядена с удоволствие. А и плодовете се оказаха най-добрата гарнитура за патицата, особено парчетата дюля от пълнежа.
   Щастлива и успешна Нова година ти пожелавам и на теб! :)

 1. Креми, колко празнична е трапезата ти! Чудно ястие. :)
  Пожелавам ти и цялата година да е наситена с празнични емоции, с много здраве, обич и преоткрити моменти. Честита 2015 г.!

  • За много години, мила Гери, да е мирна, здрава, усмихната, благодатна и щастлива 2015 г.! Винаги си добре дошла! Прегръдки! :)

  • Инче, чиста случайност е, че в околностите на Ямбол има ферма за патици. Те работят за износ за Франция, но имат и фирмен магазин в града ни. Цените им са повече от добри, а за качеството – няма никакви съмнения. Затова и имам възможност често да приготвям ястия с патешко месо. Прегръдка и от мен! :)

  • Благодаря, Мира! Действително става много вкусна. Имам възможност да купувам качествено патешко месо и го предпочитам пред останалите видове, особено за празници. Пълнената патица става чудесна; приготвена така, тя „изсмуква“ аромата на плодовете, а излишната мазнина изтича в тавата.
   Който иска, може и някакъв сос да си приготви с нея. Весели празници! :)

Вашият коментар