Погача с късмети

В българския фолклор и в кулинарната ни традиция погачата носи силна символика.
Тя присъства в редица обреди и обичаи и е олицетворение на гостоприемството, на благоденствието в семейството и на домашното огнище. Късметите са малки клончета кичест дрян, всяко от които е „наречено“ да донесе нещо желано и очаквано. Когато се поднесе на трапезата, всеки си избира парче от погачата и проверява какъв късмет му се е паднал. Според обичая, какъвто късмет се падне, такава ще е цялата година.

Приготвих тази погача за Новогодишната вечер у приятели. На децата възложихме задачата да измислят късметите и да им дадат номера. Затова, заедно с дряновото клонче, в ботушчето-късметче имаше и номер.

Погача с късмети

Погача с късмети

Продукти:
1 кубче жива мая
½ ч.л. захар
800-900 г брашно
1 кофичка кисело мляко
6 яйца
1 ч.л. сол
масло

Начин на приготвяне:
Маята се слага в 1 ч.ч. топла вода и се оставя да шупне. Добавя се 1/2 ч.л. захар.
Брашното се пресява три пъти и се слага в съда за месене. Прави се ямка и в нея се слага кофичката кисело мляко, 6 яйца, разбити с 1 ч.л. сол и маята. Аз използвам хлебопекарната машина, за да ми омеси хубаво тестото /ако нямате такава – месенето продължава, като тестото се бие в масата 200 пъти/. Тестото не трябва да е меко или да залепва, при нужда, се добавя още брашно. Оставя се завито за около 5 минути.

Разделя се на 9 топки, които се овалват в олио, за да не залепнат. Три топки се точат и се нареждат една върху друга, като всяка се маже с масло от двете страни. Завива се на руло. Правят се 3 тройки рула, които се режат на парчета от по около 5  см. Нареждат се в тавата, покрита с хартия за печене. Помежду парчетата се капва от разтопеното масло. Оставя се да втаса до запълването на тавата. Преди да се сложи във фурната, се маже внимателно с жълтък. Може да се поръси със сусам. Слага се да се пече в предварително загрята фурна. Пече се около 30 минути на 150*. Слага се на около 5 см от долния реотан и като се зачерви, се покрива с фолио.

pogacha_01
pogacha_02
pogacha_03
pogacha_04
pogacha_05
pogacha_06
pogacha_07
pogacha_08
pogacha_09
pogacha_10
pogacha_11
pogacha_12

4 thoughts on “Погача с късмети

  1. По-красива новогодишна питка не съм виждала, Креми, толкова желание да извира от нея. И колко сръчни ръчички са се постарали за всичките й детайли! :)
    Светли празници, мила Креми!

    П.П. Надявам се сега коментарът да се появи…

    • Благодаря ти, мила Гери, добре дошла отново! :)
      Пожелавам от сърце и на теб прекрасни и светли празници, изпълнени с щастие, любов, надежда и много семеен уют!

Вашият коментар