Сушени плодове

Чудесен начин да съхраним и удължим вкусът на лятото!

Сушени плодове

Сушени плодове

Сушените плодове са едно истинско съкровище в света на храните, което често подценяваме или забравяме. Забележително вкусна и полезна храна, богата на прости захари – предимно фруктоза и глюкоза, те са високо калорични и дават много енергия. Щадящите технологии за сушене на плодовете запазват витамините и минералите значително по-добре, отколкото всеки метод на консервиране, а заедно с това намаляват водното съдържание – сушените плодове имат до четири-пет пъти по-голяма концентрация на витамини и минерали в сравнение с пресните.

Подготовка, сушене и съхранение:
Моята машина е Tarrington House, купих я от МЕТРО. Има две степени на сушене – I за по-ниска и II за по-висока температура. Има 5 тавички и е с мощност 500 W.
dehydrator

Ябълките и крушите се режат с ренде Бьорнер на най-голямата дебелина и се нареждат в тавичките на уреда. Сушат се на степен 2 за около 8 часа. От 3 кг изчистени от семената ябълки, се получават около 800 г сушени.
dried_pear_plum
Крушата
няма голяма трайност. За съжаление бързо се разваля, не може да се замразява, а в хладилник издържа не повече от седмица. Но пък е толкова сочна и сладка. Решението е да се изсуши – сушените парченца круша носят тази сладост и аромат и можем да им се наслаждаваме месеци наред.
dried_pears
pears_in_the_machine
Сливите
се бланшират предварително, за да омекне кожата им /около 4-5 минути, но времето, разбира се, зависи от плодовете, от големината на съда, който се използва, количеството, което се бланшира наведнъж и т.н./, почистват се от костилките, нарязват се на половини и се нареждат в тавичките. Сушат се на степен 2 около 10-12 часа.
Бланширам 4 кг сливи за едно зареждане на машината.
plums01
plums02
Бланширането е кулинарна техника при която храната, обикновено зеленчуци или плодове, се потапят във вряща, вода, а след това в купа с ледено студена вода, или се изплакват под студена течаща вода, за да се прекъсне термичната обработка. Така се запазва качеството, цветът и текстурата на храната.

При бланширането има три важни момента. Първо, водата трябва да ври при потапянето на зеленчуците. Второ, важно е да се ползва голямо количество вода. Когато потопите зеленчуци със стайна температура във врящата вода, те ще намалят нейната температура и временно ще прекъснат варенето. Колкото по-голямо е количеството на водата, толкова по-малко ще бъде смъкването на температурата и и варенето ще се възстанови по-бързо. Последно – никога не бланширайте с поставен капак, понеже той пречи на отделянето на киселините.

Черешите и вишните се измиват и почистват от костилките. Може да се разполовят. Нареждат в тавичките. Сушат се на степен 2 около 8 часа.
dried_cherries

Съхранение:
Сушените плодове се съхраняват в торбички или в кутии с капак. Имат голяма трайност.
Според инструкциите, трябва да ги съхранявам вакуумирани. Нямам машина за вакуумиране, а и се оказа, че не ми е необходима. Ябълките просто ги прибирам в найлонови торбички и ги съхранявам на стайна температура през зимата, а през лятото – в кутии в хладилника. Издържат с месеци.

Крушите бяха разкошни на вкус, свършиха много бързо. Съхранявах ги в кутии в хладилника. Сливите също – тях ги използвам основно за готвене, но и за ядене са чудесни!

**************************************************
Много ми хареса резултата със сушените домати сорт Рома – съхранявам ги в бурканчета със зехтин или олио и с по няколко листенца босилек – чудесна натурална добавка за всякакви ястия.

Вижте повече за сушените домати в публикацията Сушени зеленчуци
dried_tomatoes03
**************************************************
Свежите плодове са несъмнено превъзходна храна, но те са сезонни и определено не е за препоръчване да ядем череши или пъпеши през януари – със сигурност те са изминали хиляди километри, за да стигнат до нас, от което пък следва, че са брани недобре узрели и са третирани с химикали за удължаване на годността им. Затова сушените плодове са един прекрасен начин да заменим липсващите свежи сезонни и местни плодове.

В правилно изсушените плодове балансът на витамини и микроелементи – калций, желязо, калий, натрий и магнезий, е уникален. Специалистите твърдят, че ако човек хапва всеки ден около 150 грама коктейл от сушени плодове – сини сливи, смокини, кайсии, стафиди или резени ябълка, круши, ананас, пъпеши… завинаги би забравил за всякакви проблеми със стомашно-чревния тракт. А също и че само в пет средноголеми сушени кайсии се съдържа цялата дневна доза желязо, необходима, за да се поддържа нивото на хемоглобина и калция – факт, който в особено голяма степен засяга хората със заседнал начин на живот.

Сушените плодове са богати на лесноусвоима фруктоза, която отговаря на потребностите от сладко, и не носи вреда. И още едно тяхно предимство – те са леки, не заемат място и са изключително добър избор за храна на планинари и спортисти.

Класическата петорка

Стафиди
Те са идеален заместител на захарта при здравословни режими и диети, още повече че освен витамини и други микроелементи, съдържат много бор, който предотвратява развитието на остеопороза, тъй като при липсата му се нарушава усвояването на калций от организма. Заедно с фурмите те имат най-висока концентрация на захари (67 г/100 г сушен плод).

Две са основните технологии за сушене на стафиди – със или без предварително потапяне на гроздето в гореща вода или алкален разтвор и сушене на слънце или сушене в специални сушилни. Най-изгодно е – както икономически, така и здравословно – гроздето да се суши на слънце. В много страни стафиди се произвеждат чрез въздушно-слънчево изсушаване на гроздето в оранжерии с пластмасово покритие.

Смокини
Сушеният вариант на този божествен тропически и субтропически плод също е пълен с полезни вещества – смокините са между 3 и 4 пъти по-богати на калций от другите сушени плодове.Този древен плод се съчетава по забележително вкусен и интересен начин с прошуто, свинско, с патешки и гъши дроб, с всяко птиче месо, но също така и с по-меки сирена.

Фурми
Фурмите в сушен вид са с много висока хранителна стойност, заредена са с около 250 ккал на 100 г. Но са пълни не само със захари (предимно фруктоза и глюкоза), а и с ценни минерали като калий, калций, магнезий, фосфор и желязо, както и на витамини – най-вече А и В. Пустинните плодове са и идеална малка закуска за спортисти – не само осигуряват бърза енергия, а и многото магнезий в тях подпомага дейността на мускулите.

Кайсии
Оранжевите „ушички”, както в някои езици наричат сушените кайсии, съдържат два пъти повече калий от смокините, стафидите и фурмите и са най-богати от цялата група на витамин А. От друга страна са най-бедни на захари и заедно със сините сливи са най-наситени на полезни влакнини, което ги превръща направо в златна храна.

Те са и сред най-вкусните и най-сговорчивите в готварството сушени плодове, а по мнение на много специалисти сушенето подчертава и дори подобрява вкуса им.

Сини сливи
Те държат първенството по съдържание на фибри, което ги прави най-ценни за храносмилането и перисталтиката. Първи са и по наличие на антиоксидантни полифеноли, тоест имат стойност и за профилактиката срещу образуване на ракови клетки, а са и полезни за здравето на костната система.
Може би именно сините сливи са най-типични и обичани в кулинарията по нашите земи. По местата, където растат на воля сливови дръвчета, а у нас това е най-вече по меките предбалкански баири, от векове сушат сливи и ги използват през зимата за празнични сладости, но и за доста постни и месни гозби. Съчетават се удивително добре с телешко, агнешко и дивеч, но и една постна яхния с праз и сини сливи може да бъде истински вдъхновяваща.

Традиции и предупреждения

За жалост, дори когато става дума за толкова ценни природни продукти, трябва да се засегнат и някои сериозни проблеми. Да, сушените плодове са вкусна и полезна храна, но само ако са изсушени правилно, ако не са обработени с химикали и нямат добавена захар.

Хилядолетия наред плодовете са се изсушавали или на слънце, или от въздушното течение в специални проветриви постройки – сушилни, или във въздушни тунели. Днес все още се ползват традиционните методи, но големите фирми имат модерни инсталации за изсушаване, а на пазара вече се предлагат и домашни електрически уреди, които чудесно вършат тази работа.

На пазара е пълно с лъскави златисти стафиди, яркооранжеви сушени кайсии и суперсладки и месести червени боровинки. Само че при сушените плодове определено трябва да търсим „грозните патета”. Защото примамливият външен вид най-често е резултат от опушване на кайсиите и стафидите със серен диоксид, който подобрява цвета и удължава трайността им. Остатъчните количества от това вещество са минимални, но въпреки това лекарите не препоръчват употребата на така обработени продукти.

Сливите, кайсиите и стафидите понякога се сушат по ускорен метод в бензинови или газови пещи при висока температура и вкусът им придобива нюанс на бензин, повърхността им се напуква и полезните вещества в тях изчезват. Още един резултат на криворазбраната ни цивилизация е кисненето на сините сливи в долнопробно олио или обработката им с глицерин – целта е, разбира се, да придобият апетитно лъскава и мека външност.

Част от сушените плодове на пазара като червени боровинки, ананас, манго, папая, круши и други всъщност не са истински сушени плодове, а са захаросани и след това изсушени.

Хубавото е, че производителите вече не могат да крият състава на предлагания продукт, така че етикетите съдържат достоверни данни. А когато купуваме сушени плодове в насипно състояние, е добре да изискваме пълна информация за произхода и начина им на обработка, тъй като търговците са длъжни да я имат и предоставят. Ако пък се доверяваме на сетивата си, то не бива да забравяме: качествените и безопасни сушени плодове имат непривлекателен външен вид – те са тъмни и сбръчкани, но пълни с вкус и здраве.

Източникът на статията е списание „Меню“

english-translation

It’s worth a try!

I want to share with you something that „works“ even with children who love „junk“ food – it comes to dried fruit.

I have a young friend who is Coca Cola and potato chips lover. And nothing could make her to recognize that they are poisonous for her body. Nothing but dried fruit. Once she was my guest and I treated her to my dried apples and pears. She was pleasantly surprised and recognized that apple chips are much more delicious than potato chips. She asked me to prepare some  of them only for her. I succeeded at last.

These apple rings are tasty, crunchy, rich with vitamins and minerals. They are natural – not treated with anything.

I have prepared them in my Home dryer and I have heard that dried fruits have up to four or five times greater concentration of vitamins and minerals compared to fresh.
It is very economical – it’s power/duty is 500W. I use it every evening – at level II /it has two levels/, because I have a lot of apples and the only way to save them all is by dehydrating and it doesn’t effect too much to my electricity bill.

Not only children love these apple rings – everyone who have tasted them wants more and more… and finaly buys a Home dryer.

I cut apple and pear slices with my Börner grater at level 3.