Бутер банички със сирене

Бутер банички със сирене

Бутер банички със сирене

Бутер тестото се разточва върху предварително поръсената с брашно повърхност.
Режат се основите на баничките с помощта на остра резачка за тесто. Основите на баничките се нареждат в тавичка, постлана с хартия за печене.
Прави се смес от 1 разбито яйце и натрошено сирене – постарайте се да е колкото се може по-малко водниста. Върху всяко кръгче се слага малко от сместа. Покрива се с още едно кръгче, което ще бъде капачето на баничката. Намажете отгоре с разбито яйце и поръсете с мак и сусам.
Пекат се 30 мин. в предварително загрята до 180 – 200 °С фурна.

butterdough_01

butterdough_02
butterdough_03

Бутер тестото е лесно за обработка, защото не изисква сложно месене и точене (разбира се, ако не го приготвяте сами) и от него се получават нежни и въздушни вкусотии. То е леко, хрупкаво, ефектно и има редица различни приложения в кухнята. Може да се използва в приготвянето на всичко – солени ястия, пици, кифлички, сладкиши, пайове, торти.

Когато работим с бутер тестото обаче, трябва да спазваме определени правила:
– Когато купувате бутер тесто, нека то да бъде замразено и извадено от фризера, неразмразявано и с цяла опаковката. По този начин можете да бъдете сигурни, че е съхранявано правилно.
– Бутер тестото трябва да се размразява единствено и само преди неговата употреба. Размразяването става, като се остави на стайна температура или в хладилника.
– Когато режете бутер тестото, това трябва да става само с много остър нож. Тъпо острие би смачкало пластовете на многолистното тесто. Най-удобно е това да става в въртящо се ножче за пица.
– Бутер тестото не се мачка, не се меси, не се разточва и не се дърпа с ръце. Някои видове сладкиши обаче изискват разточване на листа бутер тесто с цел да се получи тънък блат, който не се надига по време на  печене.
– Преди да го разстелете, наръсете кухненската повърхност с брашно, за да не залепва то за нея.
– Всяко от нещата, приготвени от бутер тесто, се пекат в предварително загрята на 200-220°С фурна. Температурата до края на печенето не се променя.
– Още преди да поставите тавата в загрятата фурна, е нужно да се убедите, че температурата и е достигнала въпросните 200-220°С. Ако е по-ниска, рискувате тестото да не бухне.
– Ако в ястието използвате плънки, се старайте те да са колкото се може по-малко воднисти, за да не станат изделията тестени и да не се разтичат. За да не се разтекат при печене, намажете предварително с  вода мястото за залепване и притиснете с ръка.
– Не мажете тавата с мазнина или, ако се налага, използвайте много малки количества. Добро решение е да я застилате с хартия за печене. Така изделията няма да залепнат и няма да се омазнят.
– За да направите коричките красиви, апетитни и със златни цветове, мажете произведенията си с разбито яйце.

 

6 thoughts on “Бутер банички със сирене

    • Инче, търсех друга форма, но се получиха тези симпатични кулички – харесаха ми дори повече и споделих рецептата. Много са вкусни, освен това оформени така, на хапки, се изпичат чудесно и са доста ефектни!
      Хубав ден и прегръдка! :)

Вашият коментар