Замразяване на зеленчуци и плодове във фризер

Вижте също: Сушени плодове

През лятото замразявам зеленчуци и плодове, набрани от градината ни на село във фризера. Дори и да не са произведени от нас, купувам от производител, на който имам доверие, че произвежда натурални продукти без използването на пестициди и торове /или поне не прекалява/. Така, целогодишно имам качествени продукти, с които приготвям храната у дома. А и през зимата пестя доста време, защото голяма част от съставките, които използвам, са частично готови за използване.

ЗЕЛЕНЧУЦИ
Подходящи за замразяване са всички зеленчуци, които се консумират варени, печени или пържени. Неподходящи са недозрелите или презрелите зеленчуци. Почиствам и измивам зеленчуците. Някои ги бланширам предварително,  а други само ги нарязвам на парченца и ги замразявам във фризера.

Бланширането е кулинарна техника при която храната, обикновено зеленчуци или плодове, се потапят във вряща, вода, а след това в купа с ледено студена вода, или се изплакват под студена течаща вода, за да се прекъсне термичната обработка. Така се запазва качеството, цветът и текстурата на храната.

При бланширането има три важни момента. Първо, водата трябва да ври при потапянето на зеленчуците. Второ, важно е да се ползва голямо количество вода. Когато потопите зеленчуци със стайна температура във врящата вода, те ще намалят нейната температура и временно ще прекъснат варенето. Колкото по-голямо е количеството на водата, толкова по-малко ще бъде смъкването на температурата и и варенето ще се възстанови по-бързо. Последно – никога не бланширайте с поставен капак, понеже той пречи на отделянето на киселините.

Съхранение: Опаковам зеленчуците в торбички, оформени на плоски правоъгълни пакети, за да се пести място и ги съхранявам във фризера.

Размразяване: Изсипете замразените зеленчуци в кипяща вода или ги задушете в мазнина. Желателно е някои зеленчуци (зеле) да се размразят частично преди готвене. Размразените продукти трябва да се използват веднага и да не се замразяват повторно. Важно! Времето за готвене на замразените зеленчуци е с една трета по-малко, отколкото на свежите.

Разбира се, че предпочитам свежите зелени подправки. През лятото в саксии на терасата отглеждам джоджен, босилек, мента и розмарин. Магданоз и копър си бера от градината на село, а когато има по-голямо количество, го бера, обработвам и прибирам във фризера.

spearmint
rosemary
mint

 • Магданоз, копър, джоджен, целина, девесил, пера от зелен лук. Избират се едри, свежи листа. Нарязват се и се замразяват на малки порции. Не се бланшират. Използват се в замразен вид.
 • Спанак, лапад. Избират се крехки непожълтели листа. Изчистват се, измиват се добре и се бланшират 2 минути. Използват се в замразен вид или се размразяват частично в продължение на 2 часа при стайна температура.
 • Зелен фасул. Избира се млад зелен фасул с дребни зърна, без „конци“ и петна. Измива се, отстраняват се връхчетата и се бланшира З минути. Използва се в замразен вид.
 • Грах. Избира се млад зелен грах. Изчиства се, измива се добре и се бланшира З минути. Използва се в замразен вид.
 • Карфиол. Избира се карфиол със стегнати бели цветчета. Бланшира се 3 – 5 мин. Използва се в замразен вид.
 • Пипер. Избират се добре узрели, месести пиперки. Почистват се от дръжките и семето и се нарязват. Не се бланшират. Използват се в замразен вид.
 • Моркови, тиквички, корени от магданоз, целина, пащърнак. Нарязват се на кубчета. Не се бланшират. Използват се в замразен вид.
 • Печен пипер и печен патладжан. Изчистват се, изпичат се, обелват се и се съхраняват в торбички във фризер. Използват се и размразени, и в замразен вид.
Замразяване на зеленчуци и плодове във фризер

Замразяване на зеленчуци и плодове във фризер

ПЛОДОВЕ
Подходящи за замразяване са добре узрели, но не презрели плодове. Замразените плодове могат да се консумират в натурален вид (след размразяване), под формата на компот, конфитюр, сок или като пълнеж и украса за сладкиши. Почиствам и измивам плодовете, подреждам ги в торбички, оформени на плоски правоъгълни пакети и ги замразявам във фризера.

 • Череши, вишни, кайсии, праскови. Избират се здрави плодове. Измиват се, отцеждат се, почистват се от дръжките и от костилките. Размразяват се при стайна температура. През лятото не приготвям компоти или сладка, но през зимата често вадя пакетчета с череши и вишни от фризера и приготвям сладко – не повече от 4-5 бурканчета наведнъж. Не добавям лимонтузу. Или си правим компот и го пием докато е топъл – през зимата това е много вкусна и свежа напитка. А когато извадим пакетче със замразени праскови и го оставим да се размрази на стайна температура, след няколко часа имаме плодове с вкус на току-що откъснати и можем да си приготвим чудесен натурален сок без захар и консерванти.
 • Къпини. Избират се свежи, зрели плодове. Измиват се, отцеждат се добре, без да се мачкат. Използват се в замразен вид за сладкиши или се размразяват при стайна температура. С тях приготвям любимия ми кейк Бейкуел.
 • Дюли. Избират се здрави плодове. Измиват се, почистват се от семето и се нарязват на парчета. Използвам ги замразени за приготвянето на ястия с месо.

2 thoughts on “Замразяване на зеленчуци и плодове във фризер

 1. Pingback: Яхния от бакла | My cookery collection

 2. Pingback: Зимна салата Фиеста - My cookery collection

Вашият коментар