Козунак

Козунак

Козунак

Продукти:
/дозата е за два козунака, пека ги в йенска тенджера с диаметър 23 см и височина 10 см, ако се ползва по-голяма форма, може да се приготви един по-голям козунак/

1 кг брашно
300 мл прясно мляко
5 яйца
1 ч.ч. захар
1/6 ч.ч. масло
1/2 ч.ч. стафиди
други сушени плодове – кайсии
щипка сол
кората и сокът на един лимон
есенции – лимон, ванилия, тъмен  ром
кубче мая
бадеми

Начин на приготвяне:
Около 1/3 кг брашно се забърква с половината хладко мляко, в което е размита маята, за да се образува рядка каша. Към сместа се добавя 1/2 ч.л. захар и щипка сол. Когато обемът се увеличи двойно, се разбърква и се оставя отново да бухне.
Започва измесването. Брашното се пресява и се прави кладенче, в което се слагат разбитите яйца. Прибавя се захарта, разтворена в останалото мляко, втасалата мая, солта, есенциите и лимона.

Тестото се меси и от време на време се добавя по малко от разтопеното масло, стафидите и сушените кайсии. Месенето продължава докато тестото започне да прави едри мехури. Покрива се и се оставя да втаса на топло. Отново се измесва и отново се оставя да втаса.

Формите се намазват с масло  и се покриват с хартия за печене, която също се намазнява. Така по-лесно ще се извадят готовите козунаци.
Правят се три фитила. Всеки от тях се разточва леко, намазва се с масло по средата и се сгъва на две или се прави руло. От тези фитили, добре намазани с масло, се сплита плитка, без да се стяга и се навива на кръг във формата. Краят се пъхва отдолу и се скрива.

Намазват се обилно отгоре с жълтък, посипват се със захар, сусам и се набождат с бадеми. Оставят се да втасат – докато съдовете се напълнят.

Пекат се покрити с фолио на 180* около час. Дали са опечени, се познава, като се боднат с тънка клечка, по която не трябва да остава тесто.

*******************************
Благодаря, че отново се доверихте на рецептата ми за козунак!
Благодаря за оригиналното видео – за мен е удоволствие!

КОЗУНАК

3 thoughts on “Козунак

  1. Започнаха се козунаците! И аз го правя по подобен начин, само сухите плодове добавям при повторното омесване, преди оформянето.
    Твоят изглежда чудесно!
    Слънчев ден, Креми!

  2. Благодаря, време им е вече, Инче. Аз го замесвам в хлебопекарната. Преди блъсках тестото по 500 пъти в масата – беше голяма гимнастика :)
    Хубав ден!

  3. Pingback: Козунак със заквасена сметана - My cookery collection

Вашият коментар