Мармалад от сини сливи и ябълки

apples_plums_jam

Мармалад от сини сливи и ябълки

Едва ли има някой, който би останал равнодушен към снимките на различните видове пестил, които Ванката от Добър апетит с Peych. публикува в блога си от месеци. Това е една от най-популярните и най-често приготвяни рецепти напоследък. А крайният резултат е отличен! Ванка, благодаря ти за чудесната идея, за съветите и за търпението да отговориш на всички мои въпроси.

Аз не го сгъстих достатъчно, за да го направя на калъп, направих мармалад по рецептата и го затворих в бурканчета. Искам да го съхраня за по-дълго време и да ми е удобен за транспортиране. Единствената промяна, която направих, беше замяната на захарта с чист пчелен мед.

apples_plums

Мармалад от сини сливи и ябълки

Продукти:
1 кг сини сливи /измити и изчистени от костилките/
1 кг различни видове ябълки /зелени, червени/, измити и почистени от семенната част
1 с.л. пектин, разбъркан с 2-3 с.л. захар
4-5 препълнени с.л. чист пчелен мед

Начин на приготвяне:
Нарязаните и почистени плодове се слагат в дълбока тенджера, налива се 500 мл студена вода и се варят на умерен огън под капак, докато омекнат – около 45 мин. След това всичко се пасира. Трябва да се получи еднородна каша с гъстотата на боза. Сега е времето с енергично бъркане да се добави пектина, разбъркан с малко захар и меда. Опитва се на вкус, ако не е достатъчно сладко, се добавя още мед. Плодовата каша се вари 25 мин. на силен огън, при постоянно бъркане. Когато сместа започне да пръска, температурата се намалява и на умерен /слаб/ огън се доварява още 45-60 мин. Може да отнеме и повече време. Трябва да се получи гъста консистенция – като се бърка с бъркалката, да прави черта по дъното на съда в който се вари. Или сместа да пада от лъжицата на «едри парцали», а не на струйка. Горещият мармалад се изсипва в сухи затоплени бурканчета. Бурканите се затварят и се оставят легнали, докато изстинат.
Съхранявайте ги на сухо,  хладно и тъмно място.

*на 1 кг сладко се слага 1 равна чаена лъжица пектин

Следва продължение … трябва да се прави и пестил – вижте му само снимките при Ванката …
Източник

3 thoughts on “Мармалад от сини сливи и ябълки

  1. Любим мармалад от детските години, наред с шипковия,,, къде ме върна! :) Получил ти се е отличен, по-кремест си е много удобен за мазане. Калъпският като едно време ми е по-труден за ползване, а и някак по-сладък.
    Усмихнат уикенд от мен :)

    • Благодаря, Тики, много вкусен стана, а сладостта му е само от плодовете и меда. Хайде познай за какво ходихме тази сутрин в едни изоставени лозя – за шипки. 😀 Целогодишно пием чай от шипки, заради всичките им полезни съставки. Но тази година, ако наберем достатъчно, ще направя и мармалад от тях. Поздрави, усмивка и приятен уикенд! 😀

  2. Pingback: Сладко от дюли | My cookery collection

Вашият коментар