Месо с картофи, дюля и маслини

Това вкусно ястие може да се приготви на котлон или в гювеч на фурна.
Дюлята, маслините и виното му придават чудесен аромат.

meat_potatos_olives

Месо с картофи, дюля и маслини


Продукти:

месо
лук
моркови
доматено пюре
картофи
дюля
маслини
домати или доматено пюре
брашно
1 ч.ч. вино
2 с.л. сол
1 ч.л. червен пипер
черен пипер на зърна

Начин на приготвяне:
Месото се нарязва на порции и се запържва за кратко на силен огън.
В съд се слагат нарязаните лук и моркови и се задушават. Добавя се месото. Слага се 1 ч.л. червен пипер и 2 с.л. доматено пюре. Долива се топла вода, да покрие месото. Оставя се за кратко на огъня. Добавят се нарязани картофи, дюля, маслини, 4-5 с.л. домати от консерва или 2 домата, нарязани на кубчета.
Добавят се 2 с.л. брашно, разбъркани с вода. Добавя се 1 ч.ч. вино, малко топла вода, за да се покрие ястието, сол, черен пипер и се оставя на бавен огън.
Може да се приготви на котлон или в гювеч във фурната.

5 thoughts on “Месо с картофи, дюля и маслини

  • Здравейте, Краси, благодаря, че ми обърнахте внимание.
   Коригирах текста – 4-5 с.л. домати от консерва или 2 домата, нарязани на кубчета. Ако нямате, сложете 2 с.л. доматено пюре. С тази рецепта участвах в един кулинарен конкурс и копирах текста, без да го изчета наново. Всъщност, спечелих награда от списание „Good Food“ с това ястие. Текстът беше публикуван така и не сме обърнали внимание. Хубава вечер! :)

 1. Здравейте! Благодаря, че споделихте рецептата! Какво месо ползвахте? Ще стане ли с агнешко, или е по-добре с пилешко или свинско?

  • Здравейте, Милена, приготвяла съм това ястие само с пилешко, патешко и свинско месо. Обичам агнешко, но няма откъде да купувам хубаво прясно месо и рядко готвя такова. Защо да не стане с агнешко, щом вкусът му ви харесва. Потърсих информация – дафинов лист се използва при готвене на агнешко, така че, ако имах подръка парче хубаво агнешко месо, бих опитала това ястие и с него. Хубава вечер и благодаря! :)

   • Попитах и Мария от My Cooking Book Blog за съвет. Тя има опит в приготвянето на агнешко месо и на нейното мнение се доверявам напълно. Ето какво ми отговори тя:

    „На практика агнешкото става прекрасно с най-различни комбинации от подправки. Ако трябваше да изпълня рецептата с агнешко, си я представям без маслини и бих ползвала мащерка, дюлите бих карамелизирала.“

Вашият коментар