Песто от левурда

Песто от левурда

Песто от левурда

Продукти:
100 г сурово кашу
листа прясна левурда
150 мл зехтин
сол
смлян черен пипер

Начин на приготвяне:
Кашуто се запича на сух тиган до златист цвят. Листата от левурда се измиват и подсушават. Нарязват се на едро и заедно с ядките, се поставят в блендер. Добавят се зехтина, солта и черния пипер и всичко се смила до еднородна смес.

levurda
Снимка: Интернет

Левурдата е позната с много имена –  див чесън, мечи лук. Може да бъде открита по сенчести и влажни места с богата, хранителна почва. Бере се от април до юни. От една луковица излизат по две големи листа, наподобяващи тези на момината сълза.

Именно заради външната прилика левурдата често е бъркана с красивото цвете и това създава реална опасност за здравето на хората, защото момината сълза е отровна. За да не се подведете по общите им черти, потъркайте листата на растението. Ако е левурда, ще се разнесе аромат на чесън.

Освен уханието, левурдата е взела и вкуса на чесъна. В кулинарията се използват предимно листата. Смятана е за изключително здравословна храна – понижава кръвното и нивата на лошия холестерол. Листата съдържат големи количества витамин С и фитонциди, които имат антибактериален ефект, по-силен от този на култивирания чесън.

7 thoughts on “Песто от левурда

 1. Pingback: Спагети триколоре със сос карбонара и песто от левурда | My cookery collection

 2. Pingback: Спагети триколоре със сос карбонара и песто от левурда | My cookery collection

 3. Аз ще те питам дали можеш да го ядеш след 4 седмици :) :) Знаеш ли как мирише :) Креми, ако си направила повече песто, замрази го. Там издържа и над 4-те седмици. Но в хладилник седмица му е предостатъчна, заради миризмата на чесън.
  Много е апетитно и на паста много върви, както вече си направила :)
  Поздрави и хубав, спорен ден да ти е!

 4. Ей сега ме хвана в крачка, Пепче, че за първи път правя песто от левурда :)
  И нямаше и да разбера каква точно трайност има в хладилник, защото свърши. Каквото направих – изядохме го със спагетите и на филийки. Тази информация я прочетох в един сайт, ама и те като мене едва ли са имали възможност да разберат трайността. Вярно е, че беше много вкусно. Левурдата ми е измита и замразена във фризера и смятам да вадя малко количество и да приготвям точно колкото ще се изяде на едно ядене, за да е прясно пестото.
  И аз съм една, хем знам кого точно трябва да питам за левурдата – къде расте, как изглежда, какво да приготвя с нея. :) Веднага ще коригирам текста.
  Спорен и слънчев ден, и една голяма усмивка! :)

 5. Като тотален фен на пестото, съм правила от какво ли не. Включително днес врътнах на зелено пюре листата от репичките :) Обаче, не съм правила с левурда. Даже не съм сигурна дали съм я опитвала… Миналата година опитах за първи път киселец. Ще включа левурдата в дегустационния списък за тази пролет, но като си дойда, че тук, по френско, не съм виждала в магазините.
  Усмивка от мен! Весел уикенд, мила :)

  • Тики, трябва да я опиташ. Има много фин и свеж вкус на чесън, а пестото със запечените ядки кашу е чудесно. Слънчев уикенд :)

 6. Pingback: Спагети със сос болонезе | My cookery collection

Вашият коментар