Погача

Това е юбилейна публикация номер 100 в този сайт и реших да представя рецептата за Празнична погача. Хлябът в българския фолклор и в кулинарната традиция носи силна символика. Той присъства в различни обреди и обичаи, символ е на гостоприемството, на семейството и на домашното огнище.
pogacha_feast02
pogacha_feast03
Продукти:
1 кубче жива мая
½ ч.л. захар
800-900 г брашно
1 кофичка кисело мляко
6 яйца
1 ч.л. сол
масло

Начин на приготвяне:
Маята се слага в 1 ч.ч. топла вода и се оставя да шупне. Добавя се 1/2 ч.л. захар.
Брашното се пресява три пъти и се слага в съда за месене. Прави се ямка и в нея се слага кофичката кисело мляко, 6 яйца, разбити с 1 ч.л. сол и маята. Аз използвам хлебопекарната машина, за да ми омеси хубаво тестото /ако нямате такава – месенето продължава, като тестото се бие в масата 200 пъти/. Тестото не трябва да е меко или да залепва, при нужда, се добавя още брашно. Оставя се завито за около 5 минути.

Разделя се на 9 топки, които се овалват в олио, за да не залепнат. Три топки се точат и се нареждат една върху друга, като всяка се маже с масло от двете страни. Завива се на руло. Правят се 3 тройки рула, които се режат на парчета от по около 5  см. Нареждат се в тавата, покрита с хартия за печене. Помежду парчетата се капва от разтопеното масло. Оставя се да втаса до запълването на тавата. Преди да се сложи във фурната, се маже внимателно с жълтък. Слага се да се пече в предварително загрята фурна. Пече се около 30 минути на 150*. Слага се на около 5 см от долния реотан и като се зачерви, се покрива с фолио.

Погача

Погача

 

5 thoughts on “Погача

  1. Креми, честита ти стотна публикация и да имаш още много по сто!
    Чудесен избор и страхотна питка!
    Поздрави и приятен ден!

  2. Pingback: Рождество Богородично - My cookery collection

Вашият коментар