Сладко от смокини

През лятото подбрах хубави, здрави смокини – добре узрели, но не презрели. Измих ги и им изрязах горната част, където са дръжките и ги замразих. Съхранявах ги във фризера. Миналата седмица направих сладко от тях.

Сладко от смокини

Сладко от смокини

Продукти:
2 кг смокини
1,600 кг захар

Начин на приготвяне:
На дъното на тенджера се налива вода. Оставя се да заври. Добавя се захарта и се бърка докато се разтвори и заври. Добавя се плода и оставя на силен огън. Когато заври, се намалява температурата. Бърка се от време на време внимателно, за да не се наруши целостта на плодовете и се обира пяната. Сладкото се вари, докато капка от сиропа, капната върху порцеланова чинийка, не се разлива, а запазва напълно формата си. Горещото сладко се изсипва в сухи затоплени буркани. Бурканите се затварят и оставят легнали, докато сладкото изстине.

Замразените смокини

Замразените смокини

fig_jam_01

2024:
Конфитюр от смокини от 2 кг смокини, почистени от кожата и 500 г захар.
Накрая се пасира.

 

 

9 thoughts on “Сладко от смокини

 1. Е, това вече не очаквах – от замразени плодове да се направи сладко! :) Креми, размразяваш ли ги или така, както са замразени ги слагаш във врящия сироп?
  Прегръдка!

  • Инче, по-често правя сладка от замразени плодове, отколкото от пресни :)
   Да, направо замразени ги слагам във врящия сироп. През лятото има толкова много плодове, особено такива за бърза консумация, че не виждам смисъл да затварям бурканчета, които ще стоят с месеци и ще си чакат реда да бъдат отворени. Правила съм го многократно с вишни, с череши, а сега, за първи път и със смокини. Така, сега имам съвсем прясно приготвено сладко. А и никога не слагам лимонтузу в него. Много вкусно стана! Вече пътува с колет към любимо същество! 😉 През лятото правих сладката от сливи и муса от ябълки и дюли.
   Прегръдка и сърдечни поздрави, Инче! :)

   • Остана ми още едно по-малко пакетче с плодове, ще ги направя и тях – няма смисъл да ми стоят замразени – и ще снимам етапите. :)

 2. О, чудничко! И аз не знаех за замразяването…
  Иначе аз толкова го обичам, че дори като има няколко милиметра от дръжката, си хапвам и нея. Ако знаеш как сладко хрупка!
  Прегръдки, Креми! :)

  • Прегръдки и от мен, мила Гери! :) За нас замразяването е доста удобен начин за съхраняването на нетрайни плодове и зеленчуци, особено като назреят в големи количества в градината. Така целогодишно можем да ги хапваме. Във фризера запазват свежестта и вкуса си. Преди години, когато прасковите даваха много, ама много плод, замразявахме и тях. А през зимата е такова удоволствие да извадиш един пакет и да си направиш или пресен компот, или да ги оставиш да се размразят и да ги хапнеш, заедно със сока, който ще пуснат. Хубава вечер! :)

   • Само да допълня, че свежестта им е да кажем наполовина, защото замразяването се отразява на плодовете и зеленчуците почти като сваряването. В известна степен, разбира се, но например изгорената кожа и замръзната реагира по един и същи начин – и раната след това също… 😉 Не го обясних както трябва, но ще ме разбереш. Примерно размразената сурова тиква… 😉

    • Мила Гери, разбира се, че най-полезна е прясно набраната селскостопанска продукция. За нас замразяването е начина да се наслаждаваме и през зимата на плодовете и зеленчуците, набрани от градината. И да, вярно е, че запазват голяма част от свежестта и вкуса си. Твърди се, че в тях се запазва високото ниво на витамини и хранителни вещества поради бързото им охлаждане след прибирането им.
     През зимния период, определено предпочитаме замразените летни плодове и зеленчуци, отколкото предлаганите в хипермаркетите.

     Повечето замразени плодове ги използвам за сладка или печива, направо замразени. Замразявала съм тиква, но съм я използвала без размразяване, когато приготвям ястие, или тиквеник.
     Единствено праскови съм размразявала. Когато извадим пакетче със замразени праскови и го оставим да се размрази на стайна температура, след няколко часа имаме плодове с вкус на току-що откъснати и можем да си приготвим чудесен натурален сок без захар и консерванти.
     Това са ми впечатленията. :)

  • Веси, мисля, че ти можеш най-лесно да ме намериш. И Пепчето го опита онзи ден. 😉 Хубава вечер и прегръдка! :)

Вашият коментар