Сушени зеленчуци

Вижте също: Сушени плодове

Подготовка, сушене и съхранение:
Моята машина е Tarrington House, купих я от МЕТРО. Има две степени на сушене – I за по-ниска и II за по-висока температура. Има 5 тавички и е с мощност 500 W. Дехидраторът ми е с вентилатор, който върти въздуха отгоре надолу и сушенето на плодовете е неравномерно. Затова въртя тавичките по време на сушенето.

Сушене на копър

Сушене на копър

Морковите се режат с ренде Бьорнер на най-голямата дебелина и се нареждат в тавичките на уреда. Сушат се на степен 2 за около 8 часа. Получава се много вкусен и хрупкав морковен чипс, който по-късно ще смеля в блендера на прах.

Копърът се почиства и измива и се нарежда в тавичките на уреда. Суши се на степен 1 за около 3-4 часа.

Магданозът се почиства и измива и се нарежда в тавичките на уреда. Суши се на степен 1 за около 3-4 часа.

Риганът се почиства и измива и се нарежда в тавичките на уреда. Суши се на степен 1 за около 3-4 часа.

bbq_10
oregano


fennel_carrot
Тази година ще пробвам да си направя нещо като зеленчуков микс – подправка за ястия, като изсуша лук, моркови, зелени подправки, пипер. Вече имам изсушени копър и моркови.

dried_tomatoes01
dried_tomatoes03
Много ми хареса резултата със сушените домати сорт Рома – съхранявам ги в бурканчета със зехтин или олио и с по няколко листенца босилек – чудесна натурална добавка за всякакви ястия. Пълнят се плътно до горе в буркана и се заливат. Когато се вади някакво количество, се долива мазнина, ако е необходимо, така че всичко да е покрито. Опитвала съм вариант и с олио, и със зехтин, след това използвам мазнината за готвене, не я изхвърлям. Бурканите си ги съхранявам в хладилник – тази година имах до края на януари, т.е. 3 месеца не им се промениха вкусовите качества. Чела съм, че може да се запазят и във фризер след изсушаването, но не съм пробвала.
dried_tomatoes02
Доматите се режат на кръгчета с дебелина около 1 см /колкото позволява височината на тавичките на машината/ и се нареждат в тавичките. Сушат се на степен 2 около 8 часа.
Поне веднъж, по време на сушенето, сменете местата на тавичките – най-долната преместете най-отгоре и т.н., тъй като доматите в по-ниските етажи се сушат по-бързо.  Най-подходящи за сушене са твърдите, добре узрели, месести домати от сорт Рома. Изсушените домати се нареждат в буркани с винтови капачки, като помежду им се слагат листенца пресен босилек и се заливат със зехтин или олио.
Една машина се зарежда с 4-5 кг домати.
dried_tomatoes04

8 билки и подправки, които са безценни за здравето ни

Още от древността човечеството използва билки и подправки срещу най-различни заболявания. В наши дни много хора продължават да им се доверяват, а фармацевтични компании ги включват в направата на медикаменти. Ето за какво помагат 8 от най-разпространените и обичани билки.

1. Розмарин.
Подпомага мозъчната функция заради съдържащите се в него витамини и минерали (A, B2, B6, C), желязо, магнезий, фосфор, цинк, калий и антиоксиданти. Освен това може да помогне срещу косопад.

2. Градински чай.
Понижава холестерола и пълен с антиоксиданти, които разбиват мастните отлагания и холестерола, натрупвани в артериите.

3. Кориандър.
Потиска апетита, стимулира секрецията на инсулин, балансирайки кръвната захар.

4. Риган.
Облекчава болките в мускулите, съдържа бета-кариофилен, който действа противовъзпалително.

5. Мащерка.
Ароматната билка укрепва костите и е богата на витамин К, манган и калций.

6. Магданоз.
Магданозът е богат на апигенин, за който много проучвания показват, че намалява риска от развитие на тумори и ракови клетки.

7. Мента.
Освен ароматна подправка, ментата е и безценна в грижата за здравето. Тя помага да се изхвърли излишната задържана течност в организма, а освен това влияе добре срещу стомашни болки.

8. Босилек.
Босилекът влияе добре на сърцето и поддържа кръвното налягане в нормални граници.

english-translation

I use my dehydrator for tomatoes as well and keep them after that in a jar with olive oil and some leaves basil – it becomes a marvellous spice for everything: pizza, soups, different meals, even for salty cakes.

Of course, it is better to use a variety of tomatoes, which are pulpy and with low water content.

I use this – Roma tomato or Italian plum tomato and the thickness of the slices that I put into the machine is about 1 cm.

I liked the idea for drying onions – this summer I will try to prepare dry spice – with onions, carrots, tomatoes, peppers parsley leaves and some greenery.

* Сушени зеленчуци; билки и подправки, които са безценни за здравето ни